Flere nyheder

 
Teater
Opsang på danmarksturné

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Opsang på danmarksturné
Fre. 25. sep. 2009


Mungo Park kalder "Opsang" en musical-lecture. Det er nok ikke forkert, der er i al fald ikke nogen anerkendte ord, der kan dække over denne blanding af sort grotesk humor, energi, musik, sang og foredrag og syv små sketchs. Hvis det skal beskrives med et ord fra ordbogen, så skulle det måske lige være ordet "fremragende"! (Foto: PR-foto)

Opsang er det hele fra teatrets verden pakket ned på 75 hæsblæsende minutter fokuseret på et emne: De syv dødssynder præsenteret og illustreret vha. teenagere. Med musik, sang og to aktive foredragsholdere, der i syv korte historier tydeliggør, hvordan teenagere helt uforvarende pga. deres dysfunktionelle hjerner fra en kant kaster sig ud i de syv dødssynder og hvilke katastrofale konsekvenser, det kan have. Opsang er først og fremmest sort humor og skarpe parodier på teenagere. Man kan glimtvis kende sig selv fra dengang, men især genkende teenageren, man møder på gaden eller som ligger henne i sofaen.

Vi møder hovmod. Den højtråbende fodboldtosse, der spiller et stort egotrip samtidig med, at han ikke gider at rette sig efter reglerne og vente med at svare, til han bliver spurgt. I timerne kan han præcist og uden at sætte sit lys under en skæppe redegøre for hybris og nemesis. Han er dog ikke i stand til at se sit eget hybris, da han udnævner sig til gud efter at have gået på (det frosne) vand. Til sidst rammes han hårdt og dødeligt af nememis i form af 20 tons frossen lort smidt ud fra en Airbus. Ikke at det har noget med hans nemesis at gøre, men publikums retfærdighedssans tilfredsstilles.

Vi møder dovenskab. Teenageren, der er så ugidelig, at han knapt nok gider at åbne munden, når hans mor fodrer ham. Sit eget liv og fremtid kan han slet ikke forholde sig til, og da han hårdt presset af far og mor når frem til, at han vil være stuntmand når, han bliver stor, ja, så er intet for godt til curlingbarnets uddannelse og straks hyres en kinesisk kampsportsekspert.

De fem øvrige dødssynder skitseres lige så levende med tydeliggørelse af deres konsekvenser. Stykkets to foredragsholdere gør, hvad de kan, for at overbevise teenagere blandt publikum om, at de blot skal forholde sig helt passive i de kritiske 6-7 år, hvor de så let kan komme til at begå de utilgivelige dødssynder med de fatale konsekvenser, det har.

Opsang har tre skuespillere på scenen. Mads Hjulmand og Karin Heinemeier leverer både foredrag, sang og et fænomenalt skuspil. Mads Hjulmand spiller med en brændende intensitet, og en fantastisk evne til at udfylde alle roller. Karin Heinemeier fylder på samme fænomenale vis alle roller. Fra den belærende lærerinde til den ugidelige teenager, blot ved at tage et par briller på eller en hue på og hænge over bordet. Jonas Munck Hansen står i baggrunden og leverer moralsk opbyggende jazz og et stort spænd af underlægningsmusik

Om stykkets budskab går rent ind i de unge skal være usagt, de vil i al fremtid nok være lige så dovne, liderlige, vrede, hovmodige, griske, nydelssyge og misundelige, som de altid har været. Og stykket både starter og slutter også med at understrege, at det ikke er de unges egen skyld, det er bare deres hjerner der er sådan!

Mungo Park: Opsang

Se spilletider