Flere nyheder

 
Litteratur
Dødsspillet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dødsspillet
Tir. 29. sep. 2009


"Dødsspillet" er en sindssygt velskrevet fremtidsroman. Godt udtænkt, velskrevet og velfungerende plot, og læseren holdes helt ude på kanten af stolen til sidste side. Handlingen foregår i ruinerne af det, der engang blev kaldt Nordamerika, her bor Kattua, som hvert år frygter, at hun eller hendes søster bliver udtrukket til dødsspillet.


Landet Panem ligger der, hvor Nordamerika engang lå. Landet er inddelt i 12 distrikter og så Capitol, magthavernes distrikt. Hvert år udvælges en dreng og en pige i hvert distrikt, som skal deltage i dødsspillet. Dødsspillet er en kamp om liv og død, 24 børn deltager i spillet, men der kan kun være en vinder. Vinderen bliver rig og berømt, taberne dør!

I Panems 12. distrikt bor pigen Kattua med sin mor og lillesøster. Faderen er død i en mineulykke og Kattua opretholder livet for den lille familie ved at udøve krybskytteri. Til dette års dødsspil udtrækkes Kattuas lillesøster til at deltage for distrikt 12. Kattua melder sig i stedet for frivilligt velvidende, at det nærmest er en dødsdom. Sammen med Kattua udtrækkes også drengen Peeta fra distrikt 12, og de må nu sige farvel til deres familie og venner - det er særdeles usandsynligt, at de skal se dem igen. Kattua og Peeta sendes så af sted med tog til Capitol for at blive stylede og forberedte inden dette års spil skal begynde.

Genren er science fiction, men ikke den gængse slags med flyveture i rummet og mærkelige rummænd. Bogen portrætterer simpelthen et muligt samfundsscenarie i en fremtid, hvor nordamerika, som vi kender det, er væk og hvor der er kommet et nyt land i stedet for med nye regler og klasseinddelinger. Hovedpersonerne er stadig mennesker, og det gør det nemmere at relatere til handlingen og historien mere troværdig og nemmere at acceptere.

Bogen er fantastisk spændende, plottet er gennemtænkt, selv de mindste små nuancer er der tænkt over, således at der f.eks. er tydelig forskel mellem de 12 distrikter og den type mennesker, der bor i dem. Alle er specialiserede på hver sin måde og kan nogle forskellige ting, som resultat af det sted, de er vokset op, og det er meget gennemført.

Bogen kan virke både uhyggelig, drabelig og ulækker og bør ikke læses af børn under 12 år. Der er spænding til det sidste, der er masser af strategi, psykologi og endda romantik selv om plottet med 24 børn, hvoraf de 23 skal dø, ikke umiddelbart lægger op til den slags følelser. Der kan umuligt være mere end en negativ ting at sige om bogen og det er, at ventetiden til bog nr. 2 bliver uudholdelig!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Suzanne Collins: Dødsspillet
Forlag: Gyldendal
Sider: 312
ISBN: 9788702071351