Flere nyheder

 
Litteratur
Ny udgivelse fra Jakob Martin Strid

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ny udgivelse fra Jakob Martin Strid
Ons. 30. sep. 2009


Forfatteren og tegneren Jakob Martin Strid udgiver nu en ny bog med 160 siders fortællinger fra den globale landsby. Væk er den politiske satiriske arena - nu er Strid trådt ind i en ny dimension af biotoper, tekniske vidundere, syrede russiske vinterlandskaber og arktiske egne. Det er en leg med tanker og mulige fremtidsbilleder.

Dette er ikke de sædvanlige satiriske striber i Politiken, som Jakob Martin Strid er blevet kendt for. Det er heller ikke børnerim og ordspil, som i børneudgivelserne som Mustafas kiosk og Min mormors gebis. Dette er en udgivelse helt for sig selv - det er STRID.

I bogen næsten uden ord men i billeder rejser Strid med forskellige tekniske anordninger ud i verden og rundt omkring i fantasien, teknikken og naturen. Han tager til de arktiske egne for at dele ilt ud til moskusokser og hvalrosser. Han flyver ud i junglen på en øde ø og løser gåder. Han spiller musik for hvaler og pingviner på Sydpolen. Han er en tur på savannen i sin gule Lamborghini for at losse et næsehorn bagi. Han lever i sin egen udgave af Noahs Ark eller i mystiske kuber og visionære økologiske biotoper.

Den eneste gennemgående figur i tegningerne, udover Strid, er den lille gule kat. Katten er med på eventyrerne og er nogle steder en del af eventyret - om det så er som Strid klædt ud som en gul kat på jagt efter en Mush-Mul (som viser sig at være en overdimensioneret hund af blade) eller i en syret forstørret udgave på vej gennem et russisks koldkrigs-vinterlandskab.

Jeg savner dog Strids satiriske tand - jeg savner ironien og aktualiteten. STRID vil uden tvivl for inkarnerede fans af Jakob Martin Strid være en milepæl.. Men som underholdning synes jeg, den halter. Der er for lidt Strid i STRID. Helt klart gennemført og meget karakteristisk i sin streg, og ingen tvivl om at den er eksperimenterende, men den savner også varme og bid.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jakob Martin Strid: Strid
Forlag: Gyldendal
Sider: 160
ISBN: 978-87-02-07827-5