Flere nyheder

 
Film
Monsterjægerne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Monsterjægerne
Fre. 9. okt. 2009



En af de danske familiefilm for dette efterår er måske ikke så meget en familiefilm, som en børnefilm. En børnefilm for de større børn vel at mærke. De 8- til 13-årige kan sammen tage i biografen og se denne børnegyser, mens de voksne og de helt små finder en anden film, som kan underholde dem imens. (Foto: Jens Juncker-Jensen)

De to brødre Oliver og Lasse er modsætninger. Den ældste er en bangebuks, som nægter at tro på farfarens historier om monstre, mens den yngste er en rigtig daredevil, der ser gyserfilm og gerne vil opleve fare og spænding på nært hold. Farfaren fortæller om, hvordan han som ung var monsterjæger, og hvordan han fangede Skyggemonstret, som fik folk til at gøre de mest afsindige ting. Da Skyggemonstret ved et uheld bliver sluppet fri, er det op til Oliver og Lasse og deres to venner Sofie og Marcus at fange det ind igen. Det er bestemt ikke en nem opgave, da monstret besætter et offer, som ved at kysse andre mennesker kan smitte besættelsen videre i det uendelige. Det er en monstrøs kyssesyge.

Monsterjægerne er instrueret af ingen ringere end Martin Schmidt, som i 1990erne skræmte det danske biografpublikum med Sidste time og Mørkeleg. I 2005 glædede han TV2-seerne med den geniale julekalender Jul i Valhal. Dette efterår vil Martin Schmidt gerne blande sjov og uhygge for hele familien rundt omkring på biograflærreder i hele landet. Klogeligt frarådes filmen børn under 7 år. Den er simpelthen for uhyggelig til det helt unge segment. Men måske burde den også frarådes de voksne. Der er godt nok blevet placeret et par jokes til det ældre publikum hist og pist i filmen. F.eks. er drengenes far (Peter Mygind) sundhedsfikseret på en ganske komisk måde, og deres mor (Mette Horn) har fået ændret sit navn hos en nummerolog efter at være blevet besat af Skyggemonstret.

Alle de voksne skuespillere gør det godt. Anna Neye og Jonas Schmidt er ligesom Peter Mygind og Mette Horn ubestridt store komiske talenter. Men der er altså ikke nok gods i voksenvittigheder til, at de de vil føle sig underholdt fra start til slut. Monsterjægerne formår ikke at samle de 0- til 100-årige som f.eks. de mange computeranimerede film kan. Til gengæld er det en fremragende gyser for de cirka 8- til 13-årige. For dem vil farens sundhedsfiksering bare være et genkendeligt irritationsmoment fra hverdagen. Hvis de overhovedet opdager morens nye navneskilt, vil det blot være noget uforståeligt noget, som et bevis på, at hun er blevet besat af Skyggemonstret. Og så vil der være masser af højspændte scener i jagten efter monsteret, masser af humor for lige præcis den aldersgruppe og en sød, lille romance.

Som en sjov film, hvor de voksne er lige så godt underholdt som børnene, er Monsterjægerne nede på 3 måske endda 2 stjerner. Men som børnegyser for de 8- til 13-årige er det en fantastisk film, som kommer op på 5 måske endda 6 stjerner. Derfor bliver det til et kompromis på 4 stjerner.


Se spilletider

Se film-info