Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
Børn
Staldnissens Hemmelighed
Den store julemiddag 4
 
KultuNaut
Nyt billetsystem
 
Musik
The Cure til Roskilde
 
Teater
Kat på et varmt bliktag
 
Film
The Way of the Dragon
Den tid på året
Overlord
 
Litteratur
Robert Crumb: Verdens skabelse
 
Diverse
Jul i Tivoli
Stort juleloppemarked

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Robert Crumb: Verdens skabelse

Tir. 3. nov. 2009


At den berømte amerikanske tegneserietegner Robert Crumb er i en liga for sig, har der vist aldrig hersket tvivl om, men at kaste sig ud i at gengive hele Første Mosebog i tegninger er alligevel noget af en mundfuld. Ikke desto mindre er det nu gjort. Resultatet er på samme tid yderst succesfuldt og voldsomt frastødende!

Første Mosebog er nok den del af Biblen som har de mest almenkendte historier; Verdens skabelse, Adam og Eva, Noahs ark og alle fortællingerne om Abraham, Isak og Jacob. Men Første Mosebog er ikke fuld af gode, børnevenlige historier. Der er blod, sygdom, druk, hor og vold i rigelige mængder.
Ordene til Crumb tegninger er stort set direkte gengivet fra Biblen. I den danske oversættelse med Bibelselskabets autoriserede oversættelse fra 1992. Så hvis nogen føler sig stødt over bogens voldsomme udtryk, vil man til enhver tid kunne henvise til den direkte sammenhæng med den oprindelige bibeltekst.

I sin fremstilling af Første Mosebog skildrer Robert Crumb det hele. Og der bliver ikke lagt fingre imellem. Heller ikke i de mere voldsomme eller vulgære passager skåner Crumb sin læser. I kapitel 19 for eksempel, som er et af Biblens mest blodige, suppleres de få ord om Herrens udryddelse af Sodoma og Gomorra med tegninger af ildregn, brændende mennesker med rædslen printet i deres ansigter og forkullede kroppe. Og som afslutning på samme kapitel bliver tegningerne så vulgære, at det næsten bliver for meget. Bibeltekstens ord, der lyder: "Kom, lad os give far vin at drikke og så ligge hos ham, så vi kan føre slægten videre ved vores far!" tilhører historien om Lots døtre. Men i stedet for at lade ordene tale for sig selv (hvilket også ville have været meget u-Crumbsk) tilføres de yderlige ekstremitet med tegninger af unge, frodige, nøgne kvinder i samlejesituationer med en hvidhåret, stærkt beruset olding. Bogen tenderer her til det direkte frastødende. Og så alligvel. For Crumb tegner jo bare det, der står.

Netop denne direktehed er en af Verdens skabelses stærkeste sider. Biblen er på mange måder en voldsom bog, og vil man illustrere den, bør det ikke være med englemilde tegninger og idealiserede mennesker. Den bør gengives som den fortælling om mennesker - på godt og ondt - som den oprindeligt var. Og jo, der er også smukke fortællinger i Første Mosebog. Og Robert Crumb forstår på fineste vis at gengive både kærlighed, sorg og guddommeligt lys med sine karakteristiske sort/hvide stregtegninger.

Som nævnt er bare tanken om at omsætte hele Første Mosebog til tegninger fuldstændig uoverskuelig, så at det har taget Robert Crumb fire år at få sin udgivelse færdig er fuldt forståeligt. Og stadig imponerende. Uanset om man er bibelkender eller nybegynder på feltet, så er Verdens skabelse bestemt en oplevelse. Og et godt alternativ til de traditionelle Billedbibler, hvis man altså vel at mærke ikke er sart.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Robert Crumb: Verdens skabelse
Forlag: Carlsen
208 sider
ISBN 978-87-1143-346-1

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Julearrangementer
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen