Flere nyheder

 
Litteratur
Opskrifter for livet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Opskrifter for livet
Tor. 5. nov. 2009


Tessa Kiros er en kok, som har arbejdet på restauranter verden over. Hun bor nu i Toscana med sine to døtre og er optaget af at formidle alle sine minder videre. Det har hun forsøgt at gøre med denne utraditionelle kogebog, hvor opskrifterne er opdelt efter farver, og hvor man indimellem kan læse forskellige anekdoter og fortællinger.

De fleste kogebøger har en opdeling af opskrifter efter, hvornår på dagen man spiser maden: morgenmad, frokost, forret, hovedret, dessert, kaffe, eller efter madtyper: kager, oksekødsretter, fiskeretter, vegetar, etc. Tessa Kiros har valgt en fuldstændig utraditionel opdeling, nemlig efter madens farve. Under rød er der således en del opskrifter med tomat, under grøn et udvalg af kendte grøntsager som broccoli, bønner og squash, etc. Mellem alle opskrifterne, og undertiden som en efterskrift til nogle af opskrifterne, dukker så forskellige minder op fra forfatterens barndom, minder, som hun gerne vil dele med sine kære.

Opskrifterne er inspireret dels af forfatterens baggrund, som er multikulturel, dels af alle de steder, hun har besøgt og arbejdet.

Opskrifterne er nærmest skrevet som en slags prosa, hvilket kan gøre det besværligt at finde tilbage til, hvor man er kommet til. Bogen har tendens til at klappe sammen, så et magnetisk bogmærke vil være en god investering. Øverst på hver opskrift er lavet en ingrediensliste, så man hurtigt kan få et overblik over, hvad der skal bruges til retten. Selv om der er mange børnetegninger i bogen, er den ikke egnet til, at børn kan lave mad efter den, dertil er opskrifterne skrevet for uoverskueligt, selv om retterne generelt er nemme og hurtige at lave.

Opskrifter for livet er mere end en kogebog, den er en kærlighedserklæring til livet, familien og vennerne, samt et forsøg på at holde alle de minder fast, som forfatteren skatter og gerne vil dele med dem, hun holder af.

Opskrifter for livet vil sandsynligvis dele læserne i to lejre, en gruppe, der mener, at der er for meget udenomssnak og irrelevante billeder, at bogens opdeling er umulig at finde rundt i og at opskrifterne med fordel kunne have været stillet op i punktform. Den anden gruppe elsker det sanselige og barnlige i at opdele efter farve. De synes, det er spændende at få noget ekstra materiale i form af forfatterens sansemættede minder og fortællinger, samt at det er skønt, at der er nogen, der formår at tænke utraditionelt.

Den første gruppe vil enten skynde sig at bytte bogen eller have den til at samle støv på reolen, mens den anden gruppe vil skatte deres nye kogebog og bruge den som godnatlæsning.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Tessa Kiros: Opskrifter for livet
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 427
ISBN: 9788702078879