Flere nyheder

 
Litteratur
Tyskland - Europas hjerte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tyskland - Europas hjerte
Søn. 8. nov. 2009


Per Øhrgaard har begået en yderst velskrevet essayistisk gennemgang af Tysklands splittede historie efter anden verdenskrig. Det er denne gang ikke skønåndernes Tyskland, han præsenterer os for, men det moderne Tysklands bevægelse mod genforening, og hvordan fortællingen om håb afløstes af desillusionens realisme.

Da muren faldt i slutningen af 1989 stod Tyskland i centrum for verdens opmærksomhed. For os danskere har denne sydlige nabo altid været et naturligt og nødvendigt emne at interessere sig for, men de senere år synes opmærksomheden at være aftagende. Helt åbenlyst har globaliseringstendenser og terrortrusler flyttet fokus mod egne, der før næppe var meget mere end et sort hul i de flestes bevidsthed, hvilket jo er ganske positivt. Men det detaljerede kendskab til Tysklands historie, dets sprog og kultur spiller måske en vigtigere rolle nu end for 25 år siden, hvor opsplitningen i to blokke endnu var en simpel realitet.

For hvad er Tyskland i dag? Hvem er disse tyskere, dette kludetæppe af mennesker med deres forskelligartede historier fra hver deres side af jerntæppet, der i en 40-års periode udgjorde grænsen mellem to ideologier, to økonomiske systemer, og ikke mindst de menneskers hverdag, hvis fælles nationale grundlag blev systematisk voldført under nazismen?

Helt centralt i Per Øhrgaards velfortalte og grundige essayistiske fremstillingsform står vigtigheden af at reflektere historien, at forstå nutiden som et faktuelt produkt af, hvad der er gået forud. En stor del af det reflekterende arbejde går med at afdække motiver og afveje betydningen af givne hændelser sat op mod den hævdvundne - men ikke nødvendigvis dækkende - fortælling om hvad og hvorfor noget skete. Men vigtigere end dette er de alternative muligheder, Øhrgaard øjner undervejs, og her er der noget at lære for enhver, der beskæftiger sig med forståelsen af hvad historien, nationen og mennesket er for størrelser.

Øhrgaards bog gør således ikke kun læseren klogere på det Tyskland, der på så dramatisk vis prægede det 20. Århundrede, og hvis rolle i det 21. Århundrede endnu er svær at gøre sig klog på. Den viser også, hvorledes en intelligent omgang med historien kan danne udgangspunkt for en kritisk synsvinkel, som kan få os til at agere på et mere oplyst grundlag med tiden.

For denne læser var det specielt interessant med gennemgangen af historien efter 1991, og de kulturelle og socio-økonomiske skel, der stadig er mellem det tidligere øst og vest. Den såkaldte genforening skal på mange måder snarere ses som foretaget på vestlige præmisser end som en ligeværdig proces, og Øhrgaard fremhæver flere fakta, som understøtter dette. Der findes ligeledes en række fremadstormende unge tyske forfattere, som problematiserer den officielle fortælling om genforeningen og således sætter spot på den østlige befolkningsgruppes oplevelse af at være andenrangsborgere, hvis historiske og personlige erfaringer har ingen eller kun begrænset gyldighed i den genforenede nation.

Så muren er ganske rigtig væk, og nu står den vanskelige opgave tilbage at italesætte de usynlige skel, der danner et effektivt kulturelt og økonomisk bolværk internt i europas hjerte - Tyskland.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Per Øhrgaard: Tyskland - Europas Hjerte. Et Essay
Forlag: Gyldendal
Sider: 280
ISBN: 978-87-02-08255-5