Flere nyheder

 
Film
Hallo, det er jul! på DVD

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hallo, det er jul! på DVD
Fre. 13. nov. 2009

DR har udgivet en hel del julekalenderklassikere på DVD. I år er turen kommet til "Hallo, det er jul!" fra 1995. Den henvender sig til de 5-12-årige børn, som interesserer sig for gamle dage og de helt små, som kan grine af drillenisserne. Teenagerne og de voksne kan nok finde noget mere interessant at tage sig til i løbet af de 24 afsnit.

I 1979 havde Danmarks Radio succes med Jul i Gammelby. Den var optaget i Den Gamle By i Århus, foregik i midten af 1800-tallet og hvert afsnit blev introduceret af Poul Thomsen, som snakkede lidt om gamle dage. Handlingen var noget tynd, og i gensynets lys ser tv-kalenderen noget forældet ud. Bedre står det til med opfølgeren Hallo, det er jul! som kom 16 år senere. Den er også optaget i Den Gamle By, den foregår i 1919 og hvert afsnit bliver introduceret af Søren Ryge, som snakker lidt om gamle dage. Fælles for de to julekalendere er, at de voksne skuespillere taler som om, de var med i et teaterstykke, hvor der skal artikuleres, så man også kan høre det på de bagerste rækker, mens børnene snakker som om, de var med i en Malmros-film.

Handlingen i den nyere kalender består af forskellige små plots, som sindrigt er flettet sammen til en større historie. Der er Baron von Gullasch, som vil industrialisere byen, den fattige træskomager og hans datter, som ikke må være med i årets julespil. Der er kulturkamp, kvindekamp, værdikamp og radikalisme hos avistrykkeren og hans kone og der er sladder, som kommer fra den venlige telefonoperatør. Samtidig med at handlingen udfolder sig, præsenteres forskellige begreber, opfindelser og krige fra den del af det 20. århundrede. Julekalenderen er underholdende og undervisende på samme tid, og det gør, at man sagtens kan se flere afsnit i træk i modsætning til f.eks. Jul i Gammelby, hvor der ikke er meget variation i afsnittene. Filmens nisser, en sætternisse og en telefonnisse, som driller menneskene med teknikken, er dog ikke synderligt integrerede i fortællingen og virker en anelse påklistrede. Men det giver de allermindste noget at grine af, mens de større børn bliver revet med af historien om fattigdom, jazz, børnehjem, nyopfundet teknik og revolution i både Rusland og Gammelby.

Man kan undre sig over, at Søren Ryge fortæller om sin barndom i introduktionen til afsnittene. Han kan umuligt huske tilbage til 1919. Men han fortæller alligevel medrivende om, hvordan han legede med dampmaskiner og hvordan man skulle huske at ringe af, når man havde talt i telefon, så telefonoperatøren vidste, at linjen ikke længere var optaget. Den præsentation, han giver af telefonen, skrivemaskinen og grammofonpladen er i sig selv en historisk introduktion til nutidens børn, idet han sammenligner det gamle med 1995-udgaver af mobiltelefonen, den bærbare pc'er og cd'en, som det allernyeste indenfor moderne teknik. Det giver julekalenderen lidt ekstra charme. Til gengæld er der en ikke særlig charmerende computergrafik, som ruller hen over skærmen mens intro-melodien spiller ved hvert afsnit. Animationen, som forestiller Den Gamle By er grim og klodset (også for noget fra halvfemserne), og det er mærkeligt, at man har valgt den slags billeder frem for optagelser af den smukke Gamle By, som udgør en fantastisk kulisse i alle 24 afsnit.

Selvom den er primitivt filmet og halvdelen af replikkerne er alt for træge, er Hallo, det er jul! en rigtig fin julekalender for børn op til tolvårsalderen med et fint soundtrack og en god portion julestemning.

Ude på DVD fra Sandrew Metronome

Se film-info om Hallo, det er jul!