Flere nyheder

 
Litteratur
FDR - Franklin D. Roosevelt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
FDR - Franklin D. Roosevelt
Tor. 26. nov. 2009


Jean Edward Smiths anmelderroste "FDR - Franklin D. Roosevelt", der udkom d. 13. november i dansk oversættelse fra Gyldendal, skildrer FDRs liv som USAs længst siddende præsident nogensinde. Denne biografi, som bygger på et rigt kildemateriale og grundig forskning, er en fængende, nærværende og yderst fyldestgørende fortælling.

Der er intet emne om FDR, der lades stå urørt. Fra FDRs tilknytninger til den magtfulde Tammany-organisation til intime familieforhold og kampen med polio tager Smith læseren med helt ind til den inderste kerne af Roosevelts væsen. Derudover er dette ikke alene historien om en vigtig og afholdt præsident, men også en bredere redegørelse for amerikansk historie fra den sidste halvdel af det 19. århundrede til Roosevelts død i 1945.

FDR starter med en meget grundig gennemgang af Roosevelts familiehistorie, som til tider virker noget incestuøs og sammenfiltret, men placerer hovedpersonen i en historisk og politisk kontekst, som er nødvendig for at forstå biografiens senere omdrejningspunkter og Roosevelts udvikling til den progressive demokrat, han endte med at blive. Der lægges meget stor vægt på de tidlige konflikter med andre politikere og politiske organisationer, som lagde grundstenene til Roosevelts relative succes i de 'første 100 dage', hans New Deal-politik, hans håndtering af 1930ernes depression og senere hans respons til og håndtering af Anden Verdenskrig. Dermed er bogen yderst nærværende og vellykket, fordi den ikke bare præsenterer en amerikansk præsident, men også forklarer og illustrerer amerikansk politik og politisk kultur i starten af det 20. århundrede.

Smith maler et portræt af en snu politiker med store ambitioner, social bevidsthed på trods af sin overklasseherkomst og høj intelligens, der forstod at omgive sig med de bedste folk og udnytte chancer, når de bød sig. Selvom Smith ikke på noget tidspunkt bliver direkte hyldende og forholder sig neutralt og kritisk til FDR, er der noget ensidigt over biografien. Roosevelts mindre appellerende attributter bliver skildret som sjove og ubetydelige personlighedstræk, og synspunktet er helt igennem amerikansk og pro-Roosevelt. Verdensbegivenheder bliver berørt, men for det meste indsat i en kontekst, hvor Roosevelts rolle i udfoldelsen af disse begivenheder og deres påvirkning af Roosevelt, bliver fremhævet. Dette er både et godt middel til at forklare, hvordan Roosevelts politiske syn udviklede sig, og et irritationsmoment, da det ofte føles som om, Roosevelts rolle bliver overdrevet.

Stilen i FDR er meget fortællende - endog så nærværende, at fortællingen til tider føles som en roman - og det er imponerende, at en forfatter kan få selv de kedeligste, administrative aspekter af oprustningen til Første Verdenskrig til at virke spændende og yderst interessante. Selvom FDR måske bedst beskrives som en populærvidenskabelig udgivelse og derfor appellerer til det brede publikum, kan selv garvede historikere have glæde af denne bog.

Det eneste virkelige minus er, at biografien måske er for grundig. Selve fortællingen er over 700 sider lang og dertil hører over 200 sider noter med kilder og indeks, hvilket kan virke overvældende for selv den mest entusiastiske læser. Når dette er sagt, skal det dog også siges, at hvis man går i krig med krabaten, bliver man belønnet med en rigtig fin, vidtspændende og udfordrende læseoplevelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jean Edward Smith: FDR - Franklin D. Roosevelt
Forlag: Gyldendal
Sider: 863
ISBN: 978-87-02-08106-0