Flere nyheder

 
Teater
Kunst på Svalegangen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kunst på Svalegangen
Tir. 1. dec. 2009



Det er let at være venner, bare vennerne ikke for alvor har underlige idéer. I Svalegangens forestilling "Kunst" bliver venskabet og tolerancen sat på en hård prøve, da Serge køber et dyrt maleri. Vennen Marc kan ikke håndtere Serges brændende interesse for kunstværket. Det resulterer i, at alle venskabets konflikter vælter frem. (Foto: Morten Fauerby)

Kunst skal skabe debat, ellers er det ikke kunst. Og debat får det skabt, det maleri til 200.000 kr., som Serge har købt. Ikke mindst fordi det blot er et hvidt lærred uden ramme. Han præsenterer det stolt for Marc. De to er gamle venner, men er nu kommet op i 30'erne, og deres liv er begyndt at forme sig forskelligt. Serge er hudlæge, kunstinteresseret og single. Marc er flyingeniør i fast forhold. Deres venskab, og venskabet til den fælles ungdomsven Yvan, har længe overlevet på rutinen - de er venner, fordi de altid har været det.

Sammenholdet får et solidt skud for boven af Serges maleri. Det udløser alle de konflikter, der ligger i deres venskab. Marc er dybt irriteret over, at Serge har brugt så mange penge på et hvidt lærred, og hurtigt udvikler det sig til en irritation over Serges person. Serge er på sin side frustreret over, at Marc kalder hans elskede maleri noget lort. Alle de små ting, der er blevet sagt og gjort gennem årene, vælter nu ud af skabet. Yvan prøver at glatte ud, men han har selv en masse fejl, som pludselig bliver fremhævet, så kritik og angreb bølger frem og tilbage i et regulært trekantsdrama. Det famøse kunstværk spiller en vigtig rolle som katalysator for deres konflikter. Tavst står det i et hjørne af scenen og driver de tre venner ud i nye groteske diskussioner.

Kunst handler ikke om kunst. Det handler om venskaber, om de kan holde når man bliver voksen og får sit selvstændige liv, hvor familien er det primære. Venskabets indbyggede konflikter bliver udstillet med et stort glimt i øjet. Nok fyger skældsordene på tværs af scenen, men de tre karikerede venner træder gang på gang så klodset på hinanden, at det er hylende morsomt. Dramatikeren Yasmina Reza indfanger en livssituation, som de fleste kan sætte sig ind i, og pakker samtidig det hele ind i et tykt tæppe af humor, der gør hele stykket meget vellykket.

I rollerne ses Lars Ranthe som Serge, Paw Henriksen som Marc og Kristian Ibler som Yvan. De formår alle at fylde deres roller ud, men især Paw Henriksen skal fremhæves for sin stivnakkede Marc. En svær rolle, da følelserne hos ham hele tiden ligger lige under overfladen, uden at han tør komme frem med dem bortset fra, når der for alvor skal skældes ud. Denne fine balancegang lykkes til fulde for Paw Henriksen.

Kunst formår at få gravet et emne op, som mange kan forholde sig til: hvad stiller man op med barndoms- og ungdomsvenskaberne, når man bliver voksen? Nok holder man af det andet menneske, men man går ofte hver sin vej og har mindre og mindre tilfælles. I Kunst bliver det på sjoveste vis sat på spidsen og tydeliggjort, at hvis man bare giver lidt plads til hinanden, skal det nok gå.

Svalegangen: Kunst

Se spilletider