Flere nyheder

 
Film
Oldboys

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Oldboys
Fre. 25. dec. 2009



Nikolaj Steen debuterer som manuskriptforfatter og filminstruktør med
"Oldboys". Hovedrollen Vagn personificeres af Kristian Halken, som ikke tidligere har haft en hovedrolle i en spillefilm. Og de gør det sgu godt, de to gamle drenge. Man er lavet af granit, hvis man ikke kommer til at holde af den halvgamle Vagn.

En flok gamle, gnavne mænd (spillet af blandt andre Leif Sylvester, Ole Thestrup og Niels Skousen) skal til oldboys fodboldturnering i Sverige sammen med deres ambitiøse træner (Rasmus Bjerg). Der bliver råbt og skreget og drukket i opklædningsrummet og i bussen, mens den afdæmpede grænsende til selvudslettende Vagn holder sig i baggrunden. Det resulterer i, at Vagn bliver efterladt på en svensk tankstation. Ingen lægger mærke til, at han mangler, selvom hans taske med penge og mobiltelefon er blevet tilbage i bussen. Han forsøger at indhente holdkammeraterne med hjælp fra den kriminelle John (Robert Hansen). Den unge mand er en hård negl, som besidder både gæld på Nørrebro og inderlige ønsker om at komme i kontakt med en mere spirituel del af sig selv og omverdenen.

I den lille bil, som triller op gennem det store landskab, sker der noget mellem Vagn og John. Det er den slags forhold på tværs af generationer, verdenssyn og alt muligt andet, som kan fungere på biograflærredet og nok ikke så mange andre steder end der. Til gengæld fungerer det ofte rigtig godt på film - f.eks. i Clint Eastwoods Gran Torino og animationsfilmen UP! - og det fungerer bestemt også rigtig godt i Old Boys. Mødet mellem to meget forskellige karakterer er elegant og troværdigt konstrueret, og udviklingen i forholdet skildres både følsomt og komisk.

Det er ikke en traditionel amerikansk road movie-struktur, hvor personerne har et fysisk startpunkt og slutpunkt, og hvor en eller flere karakterer finder sig selv og hinanden på rejsen mellem de to punkter. Opbygningen ligner nærmere den klassiske europæiske dannelsesroman med princippet hjemme-ude-hjemme, hvor hovedrollen drager på eventyr og vender hjem i en bedre eller stærkere udgave af sig selv og med nye og vigtige relationer til andre. Oldboys er en feel good-film med road movie-elementer og en blanding af ærlige og komisk distancerede portrætter af en aldersgruppe, der sjældent skildres på det store lærred.

Kristian Halken er simpelthen vidunderlig! Filmen er godt filmet, flot klippet, har et velfungerende lydspor, og det kører der ud af i 1 time og 40 minutter. Desværre er der skruet lidt for højt op for de mange jokes. Der er mange sjove replikker, som falder med fortrinlig timing, men der er også rigtig mange forsøg på at placere forcerede grin blandt publikum. Det er slet ikke nødvendigt, når man er i selskab med så mange charmerende mænd og et par skønne kvinder.

Se spilletider
Se filminfo