Flere nyheder

 
Film
DVD: Arn - hele historien

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DVD: Arn - hele historien
Man. 21. dec. 2009





Filmatiseringen af Jan Guillous populære trilogi om ridderen Arn kunne i biograferne opleves som to film, men nu er en sammenklipning af de to ude på DVD. Den sammenklippede film er især et stilstudie i fantastiske billeder. Historien er god uden at være prangende. En lettere typisk romantisk film om riddertiden. (Foto: SF Film)

Fortællingen om Arn Magnusson foregår i 1150'erne. Arn er en ung mand med gode kampevner. Han møder Cecilia, og de forelsker sig i hinanden. Kærligheden er dog ikke velset, især ikke da det viser sig, at Cecilia bærer Arns barn. Cecilia bliver sendt i kloster, og Arn bliver sendt til det hellige land for at kæmpe for den kristne tro.

Kærligheden mellem de to forsvinder ikke, selvom de ikke længere kan se hinanden. En historie med en intrige er sat, og som sådan er man som filmseer hensat til at håbe det bedste for de to. - Det bliver dog en smule uinteressant, da man ligesom har set den slags film før.

Filmatiseringerne af Guillous trilogi var den største nordiske produktion til dato. Og man får da også en masse fantastiske billeder i et univers, der er gennemtænkt og godt belyst.

Skuespillerne gør et hæderligt forsøg på at sende Arn op til stjernerne, men de kæmper forgæves. Der er gode præstationer, men som alle andre store nordiske produktioner lider de under, at der helst skal optræde så mange forskellige sprog som muligt i disse film.

Filmens største problem er, at den springer helt utroligt meget i tid, hvilket ikke virker efter hensigten. Man bliver gang på gang forvirret over disse gigantiske tidsspring, og man bliver rundtosset af at forsøge at finde nutid og fortid i de scener, der bringes ud i hjemmebiografen.

Det kan hænge sammen med, at man har kogt de oprindelige 256 minutter ned til denne fond på 126 minutter. Det er som om, nogle af ingredienserne er forsvundet i indkogningen.

Arn er på mange måder en god film, men denne anmelder vil anbefale folk at anskaffe sig de "rigtige" film og ikke dette sammenkog af scener. Godt nok er julen tid for greatest hits og opsamlinger, men der må være en grænse. Så køb hellere en af de utallige juleopsamlinger med de samme sange som sidste år, hvis julen skal fejres med lidt opsamling.

Ude på DVD fra SF Film