Flere nyheder

 
Teater
En underholdende tango

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En underholdende tango
Tir. 19. jan. 2010





På Betty Nansen Teatrets anneksscene, Edison, handler det om Darwin og evolution, om videnskab kontra religion og fornuft kontra følelser. Det handler også om Danmark i dag, om kønsroller, politik og massekultur. Tango med Charles, et teaterforedrag af Mads Keiser, er ikke specielt oplysende, men det er interessant, underholdende og morsomt. (Foto: Per Morten Abrahamsen)

'I think' står der på den skærm, der hænger på bagvæggen på den tomme scene. Under skriften på det slidte stykke papir er der noget, der mest af alt ligner nogle uklare skitser. Det er Darwins evolutionsteori, viser det sig. En skitse af hans forestillinger om arternes udvikling. Med en ægte videnskabsmands ydmyghed, pointerer Mads Keiser, som kommer springende ind på scenen akkompagneret af høj tangomusik, havde Darwin plads til tvivlen. Han troede, at det hang sådan sammen, men han var ikke sikker. En rigtig fin detalje, der sammen med afslutningsbilledet, hvor Mads Keiser bukker for et stort billede af mesteren på skærmen, indrammer stykket med en snært af alvor.

Megen ydmyg tvivl er der imidlertid ikke at finde hos Mads Keiser, der uforbeholdent hylder helten Darwin på mangfoldig vis, men mest af alt gennem humoren. Mads Keiser er entertainer, og det bærer stykket præg af. På trods af hans åbenlyse begejstring for videnskaben er der ikke meget videnskabelighed i stykket, der først og fremmest er underholdende. Han gir den hele armen, når han ironiserer over diverse religiøse og spirituelle trends og om dumheden i dagens Danmark, hvor vi dyrker følelserne frem for fornuften, og hvor mændene vælter rundt, som en art hulemennesker, der prøver at formere sig med flest mulige kvinder. Og han ER sjov. Og publikum er med ham - latteren runger i salen. Men han er også unuanceret og generaliserende, og det indrømmer han gerne.

En af Mads Keisers styrker er, at han formår at fortælle historier, som gør de videnskabelige teorier både sjove og tankevækkende. Han fortæller fængende og hans historier overrasker. Et eksempel er historien om de to mænd i Afrika:

To mænd alene på savannen et sted i Afrika. Pludselig får de øje på en løve - og løven for også øje på dem. Den ene mand begynder straks at tage løbeskoene på og gør klar til at sprinte. Løven kommer nærmere og ser truende ud. Den anden mand ser undrende på manden med løbeskoene og udbryder, "Hvad laver du, mand? Du kan sgu da ikke løbe fra en løve!" Den anden mand svarer, "Det ved jeg da godt. Det vigtigste er vel også, at jeg kan løbe fra dig!"

Det er Darwin i Pixiformat, eller er det? Mads Keiser sætter straks spørgsmålstegn ved sin egen historie. En ny historie tager over. Historien om de 98 % arvemateriale mennesket har til fælles med vores nærmeste slægtning, chimpansen. Og de 40 % vi har til fælles med bananen, 41 % om morgenen, tilføjer han. Og publikum griner højlydt.

Tango med Charles er et morsomt og underholdende stykke, som i høj grad er anbefalelsesværdigt. Mads Keiser er en charmerende entertainer, der netop på grund af sin charme, kan slippe af sted med lidt af hvert.


Tango med Charles - e
t teaterforedrag om DIG, DARWIN og DUMHEDEN

Se spilletider