Flere nyheder

 
Litteratur
En velmenende børnebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En velmenende børnebog
Fre. 29. jan. 2010



I en ny højtlæsningsbog for de yngste klassetrin bliver den tykke dreng i klassen til "Kong Karsten", og i denne rolle tager han hævn over dem, der har drillet ham. Men er lykken for et mobbeoffer selv at mobbe? "Kong Karsten" er historien om, hvordan Karsten får det hårde inde i maven til at forsvinde.

Karsten er tyk, og Karsten bliver drillet i skolen. Karstens mor og far siger, at der ikke er noget at gøre ved det. De er store og velpolstrede, fordi de har kongeknogler. De egner sig derfor bedst til at sidde på en trone og bestemme alting. Men Karsten er ked af det. Hans forbandede mave er hård, og hans elendige hage bævrer. Han er flov over altid at være sulten og i skolen og gør alt for at være alene.

Så en nat kommer en hofmarskal, ministrer, lakajer, soldater og hoffolk marcherende ind i haven og udnævner ham til "Kong Karsten". Fra det øjeblik bestemmer han alting. Han kører i åben Mercedes til skole og bestemmer, at han skal have flødeboller med på madpakke. Men selvom han får alle de tilpasse børn (alle dem der ikke er for tykke eller for tynde) til at grine ved at uddele øgenavne til sine plageånder, og ved at bestemme, at de alle skal sidde helt stille og kede sig. Og selvom han derefter tvinger dem til at fortære flødeboller, wienerstang og kakaomælk til de bliver dårlige, så duer det ikke rigtigt.

Historien og moralen er som sådan udmærket, og kan danne grundlag for en sund samtale med børn om mobning, og om rollen som offer over for rollen som plageånd. For hvor går grænsen mellem at være mobbeoffer og selv at mobbe? Karsten finder heldigvis ud af, at han ikke vil være en tarvelig konge, han vil hellere have en ven. Så uanset hvilken rolle man har i det sociale spil i klassen, så behøver man ikke sidde fast i den.

Karsten er lidt for usympatisk en hovedperson til at historien bliver et rigtig godt og opbyggeligt eventyr, ligesom hele problematikken om børnefedme springes helt over. Men illustrationerne er gode, farverige og inspirerende. Mange af dem vil kunne bruges som udgangspunkt for diskussioner om mobning i skoleklasser også uden hjælp fra teksten.

En velmenende børnebog, der kan virke som inspiration til samtaler om mobning, mere end det bliver en klassiker på børnebogshylden.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Titel: Kong Karsten
Forfatter: Kim Fupz Aakeson
Illustrationer: Jørn Villumsen
Forlag: Gyldendal
Sider: 47
ISBN: 9-788702-081053