Flere nyheder

 
Litteratur
Kritisk bog om den glade cowboy

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kritisk bog om den glade cowboy
Man. 1. feb. 2010

Som forfatteren selv beskriver det, handler "Bushland" om "krig, katastrofe, krak og korruption." Poul Høis "Bushland", der udkom d. 20. januar, beskriver meget koncist det sidste årti af USA's historie, for ikke alene rapporterer bogen om Bush, den forsøger også at give en forklaring på, hvorfor Obama blev valgt.

Poul Høi formår på under 160 letlæste sider både at redegøre for George W. Bush's to embedsperioder og forklare Obamas sejr i 2008 - eller måske nærmere McCains nederlag. Det er nogle særdeles sigende udpluk af en ellers lang og kompliceret historie, Høi har udvalgt til at illustrere sine pointer, men de ni korte kapitler er langt fra udtømmende.

Høi begynder med at fortælle historien om den efterhånden velkendte Addie Polk, der 86 år gammel valgte at skyde sig selv, efter at have sat sig i så stor gæld, hun ingen anden udvej så. Med Addie Polk som den gennemgående røde tråd, tager Høi læseren med først til Akron, Ohio og derefter ind i hele den grundliggende historie om USA's rolle i den finansielle nedsmeltning, vi oplever i dag, og som har ramt amerikanerne meget hårdt.

Fra Akron bevæger vi os til Bushs hjemstat og hjemmebane Midland, Texas. Her beskriver Høi, hvordan "Buddy" (Bush) brugte sin folkelige Midland-tænkning til at vinde præsidentvalget i år 2000, og hvordan den provinsielle Texas-mentalitet farvede Bushs holdninger og dermed hans politik. Høi anvender til tider en meget oversimplificeret årsags-effekt-forklaring, der ikke tager højde for de mere finkornede politiske aspekter af USAs system.

Ifølge Høi var der i særdeleshed to afgørende begivenheder, der formede Bushs regeringsstil og forseglede både Bushs og republikanernes skæbne i 2008. Den første var 11. september, som gjorde Bush til den "beslutter", han så sig selv som, og den anden var orkanen Katrina, der ødelagde Bushs ry og troværdighed. Sammen med troværdigheden forsvandt også amerikanernes selvtillid og tillid til regeringen, som igen blev yderligere svækket ved opdagelsen af korruption blandt andet i Enron-skandalen. Alle disse begivenheder fletter Høi fornemt sammen til en sammenhængende fortælling, og de små vignetter til hvert kapitel fungerer både som bindeled og som smagsprøver på det efterfølgende.

Overordnet set er Poul Høis bog et ganske fornøjeligt lille populært referat af de sidste otte år i USA's historie. Bogens store styrke er forfatterens meget fine fortællestil og præcise redegørelser. Bogen henvender sig især til den brede læserskare, der ønsker en kort indføring i emnet. Og så kan bogen tilmed læses på et par timer.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Forfatter: Poul Høi
Titel: Bushland - Otte år i USA
Forlag: Gyldendal
Sider: 160
ISBN: 9-788702-079432