Flere nyheder

 
Litteratur
Klassiske drengestreger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Klassiske drengestreger
Tir. 2. feb. 2010

Robert Ingpen fortsætter sin illustrering af børnekammerets klassikere. Mark Twains hyldest til den fandenivoldske drengetilværelse kommer her i sin fulde længde, og der er jo som bekendt ingen vej uden om "Tom Sawyers Eventyr". Pædagoger vil uden tvivl gispe over drengenes farefulde opførsel, men Twain buldrer bare løs, og man må omsider overgive sig til bogen.

Måske er Tom Sawyers Eventyr ikke af samme kaliber som Pippi Langstrømpe, når vi taler om den danske børnelitteraturs (oversatte såvel som dem af egen avl) ypperste klassikere. Men det er en temmelig god bog, der med udgangspunkt i drengen Tom Sawyer beskriver den kriblende uro i fingrene efter eventyr og dristige opdagelsesrejser. Uden tvivl en smuk hyldest til barndommens univers som det burde være. De ægte amerikanske værdier kommer også op til overfladen i udpenslet form: livet ude i naturen og en konstant nysgerrighed efter at krydse grænsen og opdage det nye. Tom er lidt svær at kapere i starten, hvor han mildest talt ikke opfører sig, som hans tante Polly beder ham om. Bliver han sat til at male et plankeværk, lykkes det ham på ingen tid at få alle sine kammerater til at kappes om at udføre arbejdet. Og han ryger løs på hjemmelavede piber, så man skulle tro, tobak var Guds gave til mennesket.

Byen St. Petersburg, Missouri, er noget søvnig, men det får Tom og vennen - den senere legendariske Huckleberry Finn - hurtigt lavet om på. De kommer på sporet af Indianer-Joes hemmelige skat (efter at de har set ham myrde byens læge ude på kirkegården), og så går jagten ellers - kun afbrudt af lidt kærlighed til Becky Thatcher. Det er ikke så meget opklaringen af mordet (som drengene også deltager i), der er det egentlige plot i Twains fortælling. Det centrale i bogen er den intense beskrivelse af drenge, der leger dagen lang i en verden befolket af røvere, pirater og hemmeligheder. Selv når drengene springer nøgne rundt og plasker i vandet ved den øde ø, hvortil de er flygtet, bevares den uskyldsrene nerve i bogen. Den voksne læser fornemmer dog, at der også er en smule kønsmodning på spil i historien.

Robert Ingpen, der synes i gang med livsværket, har med sine illustrationer igen beriget en ellers allerede kanoniseret klassiker. Ingpens eneste svaghed er hans signetring; man genkender hurtigt hans stil, perspektiv og udvalg af scener, og hans tegninger forekommer derfor til tider temmelig ens. De passede som fod i hose til J. M. Barries Peter Pan og Wendy, men efterhånden som vi er nået til sjette udgivelse, kunne lidt variation være at fortrække. Det skal dog ikke stoppe denne anmelder fra varmt at anbefale bogen. Lige som det er tilfældet med de forrige udgivelser, kan historien udmærket opleves gennem billedsiden alene.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Mark Twain: Tom Sawyers eventyr
Illustreret af Robert Ingpen
Carlsen, 242 sider
ISBN: 9788711420133
Udkommer: 2. februar