Flere nyheder

 
Teater
Uforskammet EU-satire

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Uforskammet EU-satire
Tir. 2. feb. 2010



Uforskammet og ingen går ram forbi. Det er den korte karakteristik af komedien "Velkommen i KLUBBN". Tempoet er forrygende, når stykket præsenterer en perlerække af humorfyldte EU-politiske forviklinger og intriger. Kun momentvis bliver det en tand for plat (Foto: Anders Hjerming)

Henning Sandgren er medlem af EU-parlamentet. Han er en god socialdemokrat, men holdt ikke på Helle Thorning i formandsopgøret. Derfor blev det helt oplagt med en karriere uden for Christiansborg.
Der er mange fordele ved at være i Strasbourg, og disse udnytter han til det yderste. Bestikkelse, rejsepenge og mødediæter ryger direkte i lommen. Hans største genistreg er at erhverve sig en plads i kommissionen for Tyrkiets optagelse i EU. Her sidder de ekstravagante bestikkelser om muligt endnu løsere.

Intrigerne vokser dog Henning over hovedet, da han opstiller til posten som præsident for parlamentet på samme dag, hvor kæresten kommer til Strasbourg for at blive besvangret, og landsbytossen fra Dansk folkeparti flytter ind på hans gulv. Dertil kaster en kvindelig fransk borgerlig parlamentariker sin kærlighed på ham. Hun har lige droppet den tyrkiske ambassadør, som også melder sin ankomst med en kuffert fyldt med euro.

Umiddelbart lyder det som opskriften på en fjollet, overgearet farce. Velkommen i KLUBB€N indeholder da også forvekslinger, folk der gemmer sig i skabet og renden frem og tilbage mellem rummene i bedste Benny Hill-stil. Alligevel er forestillingen hylende morsom.

Intet er helligt. Alt og alle fra sigøjnere, tyskere og hollændere over Morten Messerschmidt til tyrkere og Birthe Rønn Hornbech bliver latterliggjort og hængt til tørre. Der er stort set ingen bundgrænse, og det er rigtig, rigtig sjovt. Er man ikke til politik, så kan man sagtens være med alligevel, så længe forvekslingskomedie og andre pinligheder er sjove. Kun et par gange kammer det over med en amerikansk agent, der tumler rundt som noget taget ud af en dansk folkekomedie fra 70'erne.

Hele skuespillerholdet leverer en flot indsats, men Lars Knutzon som pølsemanden fra Kerteminde, valgt for Dansk Folkeparti, fortjener en stjerne mere en resten af besætningen. Hans underspillede let lalleglade, trekvart racistiske fremtoning giver forestillingen et gran af realisme - men så heller ikke mere! Stykket er skrevet af den engelske forfatter Richard Bean. Oversættelsen til dansk må siges at være mere end vellykket. Her er alle nuancer af det danske forhold til EU samlet op og elegant vævet ind.

Comedieteatret: Velkommen i Klubben

Spilletider

Turneplan