Flere nyheder

 
Teater
Magisk, rørende og livsklog teatermonolog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Magisk, rørende og livsklog teatermonolog
Tir. 16. feb. 2010

"Et år med magisk tænkning" er en teatermonolog skrevet af den amerikanske journalist og forfatter Joan Didion. Forestillingen er selvbiografisk og omhandler det år, da Didion mistede først sin mand og derefter sit eneste barn. Det er selvsagt et barskt og sørgeligt stykke, men det er samtidig også utrolig smukt, rørende og livsklogt. (Foto: Miklos Szabo)

"Livet ændrer sig på et øjeblik, et ganske almindeligt øjeblik." Replikken bliver hængende i luften, mens Karen-Lise Mynster, med et blik så mørkt som døden, usikkert balancerer rundt på kanten af en lille træflåde, der flyder rundt midt i et uklart vandbassin. På bagvæggen ses et stort billede af et mærkeligt mytologisk landskab med grønne træer og fjerne bjerge. Cirka midt i landskabet kan man ane et nøgent menneske, men det er ikke til at se, præcis hvad det foretager sig. Christian Friedländers scenografi er så tilpas mystisk og mytisk, som de voldsomme og uforståelige følelser, der udleves på scenen kræver.

Karen-Lise Mynster befinder sig det meste af tiden siddende på en lille klapstol med publikum foran sig og billedet på væggen bag sig - med vand til alle sider. Hun er alene på sin lille, nøgne træø, og man fornemmer den smertefulde ensomhed, hun udlever så levende, at man må synke indtil flere gange. Et år med magisk tænkning er trist og smertefuld, men også interessant og tankevækkende. Det er en monolog om sorg og vanvid, men også kærlighed og livsglæde.

"Man har set gæs reagere på en mages død ved at flyve forvirrede omkring og søge efter den afdøde, indtil de helt mister orienteringen og farer vild," fortæller Mynster på et tidspunkt i monologen, og billedet er meget rammende for den tilstand, Joan Didion beskriver. Ubærlig sorg og uudholdelig ensomhed får hovedpersonen til at forsvinde mere og mere ind i sin egen verden. En verden af magiske fortællinger og forestillinger om, at hun kan genkalde de døde.

Karen-Lise Mynster leverer en imponerende skuespilpræstation. Alene på scenen uden andet end en træstol på den nøgne flåde fanger hun publikum fra første replik og giver ikke slip igen før forestillingen er forbi.

Et år med magisk tænkning er et intelligent og rørende stykke om menneskets natur og om det at miste. Det fortryller og skræmmer - og det er ikke til at få ud af tankerne igen.

NørrebroTeater/Frederiksbergscenen: Et år med magisk tænkning
Se spilletider