Flere nyheder

 
Litteratur
En krigsfotograf opsøges af sit motiv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En krigsfotograf opsøges af sit motiv
Ons. 17. feb. 2010

Pérez-Revertes "Bataljemaleren" er en indsigtsfuld fortælling om krigens og kunstens konfliktfyldte forhold. To mænd, hvis spor krydsede hinanden en efterårsdag ved Vukovar, mødes igen for at forstå og afslutte deres historie. Ønsker man en dybere forståelse af, hvilke spor krig sætter sig i menneskers bevidsthed, er denne bog værd at læse - og genlæse.

Den prisbelønnede fotograf Faulques har skiftet verdens krigsskuepladser ud med et fyrtårn i en afsidesliggende spansk by. Her bruger han sine dage og nætter på at male et bataljemaleri, der skal hjælpe ham til at forstå den dybere symmetri, der skjuler sig under krigenes grufulde, kaotiske overflade. Faulques modtog engang en pris for sit foto af en bosnisk soldat under borgerkrigen i 90´erne. Manden på fotografiet opsøger ham nu for at slå ham ihjel.

Med denne trussel som bagtæppe følger en række intense dialoger om krigens rædsler, om dage tilbragt med en snigskytte på et hustag i Sarajevo, om billeder af døde og døende, om at torturere og dræbe mænd, kvinder og børn. - Og om at miste alt på den mest bestialske vis, fordi en fotografs billede tilfældigvis prydede alverdens avisforsider.

De to herrers erindringer borer sig dybt ind under huden på læseren. Romanens mesterlige greb er, hvorledes den inviterer læseren til at reflektere over, hvordan man gennem kunsten kan opnå en dybere erkendelse af krigens ahistoriske væsen.

Det er en flot bog, Pérez-Reverte har skrevet. Den er dyb og indsigtsfuld i sin mangefacetterede behandling af forholdet mellem virkelighed og afbildning, mellem kunstens ambition om evighed og soldatens kamp for overlevelse. I fyrtårnet bliver rollerne svære at holde adskilt; hvem er egentlig bøddel og hvem er offer? Er fotografiet en afbildning af krig, eller en deltagelse i krig?

Der er langt mellem bøger, der kan sprogliggøre og iscenesætte krigserfaringer på en måde, der synes at retfærdiggøre et fiktivt livtag med noget så forbandet virkeligt. Et andet vellykket eksempel er Dave Eggers´ What is the What?, der skildrer en drengs oplevelser under den sudanesiske borgerkrig. Men hvor Eggers ikke bare iagttog, men rent faktisk blandede sig i begivenhederne ved bl.a. at bygge en skole i drengens hjemby for dele af bogens indtjening, da er billedet mindre optimistisk hos Pérez-Reverte.

Bogens forfatter er tidligere krigskorrespondent, og der er næppe tvivl om, at denne roman er hans forsøg på at skabe sit eget bataljemaleri og dermed arbejde sig frem mod en forståelse af den etisk problematiske distance mellem reporteren og virkeligheden. - Det at dokumentere, men ikke gribe ind.

Bogen er som sagt både klog, smuk og grusom og må ikke glide dig forbi i vrimlen af udgivelser. Der udgives mange uvæsentlige bøger, denne er ikke en af dem.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Arturo Pérez-Reverte: Bataljemaleren
Lindhart & Ringhof, 272 sider
Udgivelsesdato: 04.02.2010
ISBN: 9788759527955