Flere nyheder

 
Udstilling
Skuffende udstilling om stikkeren Grethe Bartram

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skuffende udstilling om stikkeren Grethe Bartram
Tir. 30. mar. 2010


Der er langt fra tale om en unik udstilling om stikkersken Grethe Bartram på Besættelsesmuseet i Århus. Her kan man læse en kortfattet beretning om kvindens liv under besættelsen og se et par remedier, der knytter sig til historien. Mere har den skuffende udstilling desværre ikke at byde på.

Lad det være sagt med det samme: Hvis man i forvejen kender lidt til stikkersken Grethe Bartram, så bliver man skuffet over den såkaldte særudstilling på Besættelsesmuseet i Århus.

Udstillingen består af syv trykte bannere, der hænger på rad og række i rummet, som helliger sig historien om Århus under de fem forbandede år. Her kan man læse kortfattede facts om den unge kvinde, der valgte at samarbejde med Gestapo og angive omkring 50 modstandsfolk, hvoraf otte mistede livet i koncentrationslejre i Tyskland. På bannerne er der desuden påtrykt enkelte fotografier og samtidige artikler fra retssagen mod Grethe Bartram. Derudover står der en lille glasmontre, hvor man kan se stikkerskens lommebog samt pistolen, som modstandsbevægelsen i 1944 forsøgte at likvidere Grethe Bartram med. Det er alt, hvad der er. Og det er et problem, når man reklamerer for en særudstilling. Vel plejer de syv bannerne ikke at hænge i rummet, men de oplyser ikke mere, end man kan læse sig til på internettet.

Man må også kunne forvente at se flere end to-tre autentiske genstande. Muligvis eksisterer der ikke andre, men så kan man dårligt tillade sig annoncere en særudstilling.
Retfærdigvis skal det siges, at museet ikke opkræver ekstra entré på grund af udstillingen om Grethe Bartram. Og for beskedne 30 kr. kan man se masser af spændende facts, fotografier og effekter fra krigens tid. Man kan snildt bruge et par timer på at vandre rundt blandt de mange interessante plancher og montrer. Heldigvis for det, for udstillingen om Grethe Bartram kan man højst bruge et kvarters tid på. Det er bestemt en fængslende historie, men på ingen måde unikt fortalt på Besættelsesmuseet.

Hvis man vide noget om Grethe Bartram, kan man i stedet læse Morgenavisen Jyllandsposten fra den 21. marts 2010. Her finder man både en sandfærdig og spændende gennemgang af de historiske facts samt et interview med kvinden, der stadig lever, 86 år gammel, i Sverige.
Har man læst det, er der absolut ingen grund til at besøge særudstillingen på Besættelsesmuseet.

Besættelsesmuseet i Århus - Sagen Grethe Bartram
Udstillingen kan ses frem til 25. oktober 2010.