Flere nyheder

 
Litteratur
Bogen til enhver snapseelsker

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bogen til enhver snapseelsker
Man. 12. apr. 2010



Det var på tide. Der er skrevet et væld af vin-, whisky- og ølbøger, men nu har vores nationalspiritus omsider fået sin egen bog. Uden at fortabe sig i nørdede detaljer indføres læseren sikkert i snapsen historie, produktion, krydderier, passende smørrebrød og ikke mindst: Alle tilgængelige snapse. Og ja, der findes andet end Rød Ålborg!

Først en tilståelse - denne anmeldelse er ikke komplet. Jeg har ikke smagt alle de 124 omtalte snapse for at vurdere, om forfatterne har givet en rammende beskrivelse af hver eneste en. Det ville også have været umuligt. Bogen om snaps omtaler alle de kendte fra frokostbordet, men også et væld af svenske og norske snapse, der ikke lige er til at drive op i kongeriget.

Ofte kan bøger om øl, vin eller spiritus være ekstremt detaljerede. De kan indeholde et væld af oplysninger, som kun har interesse for den mest fanatiske elsker af det pågældende produkt, så den mere almindelige livsnyder, der blot vil have udvidet sin horisont en smule, helt og aldeles mister overblikket. I Bogen om snaps har forfatterne Mia Davidsen og Jens Tholstrup fundet en fin balance, så alle kan være med. Hovedparten vil være ny viden for langt de fleste læsere, så det fungerer fint, at det hele ikke drukner i detaljer, men holder sig til at give et grundigt overblik inden for historie, smag og produktion. Faktisk er det kun de første 50 sider, der indeholder tekst om grundlæggende snapseviden. De resterende sider er forslag til smørrebrød, der går godt med snaps og ikke mindst den fulde gennemgang af alle (lovlige) snapse på markedet.

Her er der ikke misset en eneste, hvis man skal tro forfatterne. Der er en fyldig omtale af hver eneste snaps, der bliver brygget i den ganske verden - det vil i praksis sige Danmark, Norge og Sverige. Omtalen indeholder både en lille prosatekst samt tekniske detaljer og beskrivelse af smag. Som oftest er smagsbeskrivelser en opvisning i højtflyvende prosa, og Bogen om snaps er heller ingen undtagelse. Der loves mange meget store oplevelser - det er ikke helt forkert, men man skal nok have lidt mere øvede smagsløg end den gennemsnitlige snapsenyder.

Bogen om snaps kan varmt anbefales, hvis man efter endnu en påskefrokost med Brøndum og Rød Ålborg på bordet sidder med en tom fornemmelse og har en følelse af, at der må være mere i livet end det. Her er muligheden for at udforske nye dråber, men uden at det bliver en opslidende lang rejse.


Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Jens Tholstrup & Mia Davidsen: Bogen om snaps
Gads Forlag, 200 sider
Udgivet: 22.03.2010
ISBN: 9788712044413