Flere nyheder

 
Litteratur
Spørgsmål og svar fra Niels Frank

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Spørgsmål og svar fra Niels Frank
Tir. 13. apr. 2010



Den danske forfatter Niels Frank kan i år fejre 25 års jubilæum. Dette fejrer han blandt andet ved at udgive "Spørgespil", som er en videreførelse af den franske forfatter Marcel Prousts spørgeskemaer fra 1890. Denne noget mere opdaterede version af spørgsmålene bringer ikke bare et indblik i Franks liv, men også i hans poetiske virke.

I 1890 svarede Marcel Proust på de spørgsmål, som efter hans mening gav en fyldestgørende beskrivelse af svarerens personlighed. Efter at have været igennem diverse dameblade, quizshows og mere eller mindre opfindsomme journalister, er spørgsmålene nu igen at finde i bogform.
Det er den danske forfatter Niels Frank, der har gjort spørgsmålene til sine via en moderne og til tider perverteret update af dem. Spørgespil kunne nemt blive en meget selvsmagende bog, som udelukkende havde til hensigt at vise, hvor fed Niels Frank selv synes, han er. Men den fælde er han for rutineret til at falde i.

Der er tale om en bog, som er fortættet med fantastisk sprog og særegne betragtninger. Dog skal man have for øje, at bogen selvfølgelig handler om Niels Frank, og at den bedst kan beskrives som en filosofipoetisk, selvbiografisk essaysamling. Men vigtigst er det dog, at den fungerer. For det gør den virkelig. Niels Frank holder et ufatteligt højt niveau gennem hele bogen, som en maratonløber, der formår at spurte samtlige 42,195km.

Selvom Spørgespil består af en mængde længere eller kortere indslag/indfald, så hænger den rigtig godt sammen. Det er ikke blot spørgsmålenes fortjeneste, men det er et udtryk for det overblik, hvormed Niels Frank arbejder.
Lige så kold og kynisk bogen til tider er, lige så hamrende morsom er den på andre tidspunkter. Det er sjovt at følge med i, hvilke spørgsmål Niels Frank elegant springer over med et solidt tryk på mellemrumstasten, ligesom han i visse passager nærmest kommer op at diskutere med sig selv.
Et eksempel på de manglende svar er spørgsmålet "har de nogensinde fundet en pung?" Frank svarer "ja". "Beholdt de pengene?" - det svarer han så ikke på. Det er den slags underfundig humor, der hele tiden er på spil, og man har på fornemmelsen, at Niels Frank nyder at drille læseren med sine ufuldstændige svar.

Spørgespil er både en poetik, en biografi og et værk af høj sproglig karakter, og man kan læse den, som man har lyst. Der vil være nok for alle at kaste sig over. Den er ikke forbeholdt fans af Frank, den er for alle, og alle burde eje den.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Niels Frank: Spørgespil
Gyldendal, 184 sider
ISBN 978-87-02-090291
Udgivet: 30.03.2010