Flere nyheder

 
Litteratur
Designer kaster sig over den barnlige genre

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Designer kaster sig over den barnlige genre
Man. 26. apr. 2010



Den danske designer Sabine Lemire har begået to bøger i den barnlige genre. Den ene er en meget vellykket mindebog tilføjet nye elementer og lækkert layout. Den anden er en desværre lidt for spraglet billedbog, som skulle inspirere barnet til at lære sine første ord, men som mere minder om et forsøg på at please de designhungrende mødre.

Sabine Lemires Barnets bog er en mindebog, man som forælder skal udfylde både før og efter sit barns fødsel. Den indeholder alle de til genren obligatoriske felter som mulige navne, fakta om fødslen, stamtræ og naturligvis "første gang du...". Men Lemire har i sin version af mindebogen også tilføjet gode ideer til ting, man kan lave til eller med sit barn. Her er opskrifter på alt fra hjemmesyede frugtposer og bamser, til hvordan man klippe-klistrer nytårshatte og julekalendere til junior. Så uanset om du er frisk på at lave dit eget huskespil med fotos af barnet, eller om du vil lade dit barn male direkte på væggen, så er Lemire frisk med gode forslag.

På den negative side kan det nævnes, at bogen med fordel kunne have haft flere tomme felter, hvor egne billeder af barnet kunne indklæbes i stedet for de mange fotos af børn i forskellige situationer. Ideen med bogen er jo trods alt at fortælle historien om ens eget barn og ikke at se på billeder af pænt stylede børn i opstillede situationer. Men bortset fra dette, så er Barnets bog både sød, anvendelig og opfylder de krav, som genren stiller.

Parallelt med udgivelsen af Barnets bog udsender Lemire også bogen Ord for de små, som er hendes bud på en ordbog til det lille barn, som er i gang med at udvikle sit sprog. Som sådan er bogen fint og enkelt bygget op. Der er ingen indledende tekst eller andet, som børn alligevel ikke gider se på. Hvert opslag indeholder ting fra barnets hverdag som tøj, mad og legetøj. Meningen er, at man kan kigge i bogen med barnet og derved få tilføjet navnene på de mange ting til barnets ordforråd.

Alle billederne er oprindeligt lavet af stof. Hvert motiv er yndigt syet og siden scannet ind enkeltvis, hvorefter de er sat ind på en baggrund, der ligeledes består af stof. Meget mønstret stof vel at mærke. Men det bliver næsten for meget af det gode med de mange farver og mønstre. Og den enkelthed, som de fleste småbørn foretrækker, er ikke tilstedeværende.

I den samlede bedømmelse trækker Barnets bog karakteren for Ord for de små væsentligt op. For selvom Ord for de små er fint og finurligt udført, så vil den temmelig sikkert tiltale de i liberty-stof klædte mødre mere end de børn, som den hævder at henvende sig til. Det er ganske simpelt mere lækkert design, end det er pædagogik til småbørn. Og leder man efter en god børnebog med illustrationer, som tiltaler barnet, så er Ord for de små ikke de halvanden hundrede kroner værd, som den sælges for.

Sabine Lemire: Barnets bog
Carlsen, 64 sider
ISBN: 9788711425527
Udgivet: 27.04.2010
Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Sabine Lemire: Ord for de små
Carlsen, 24 sider
ISBN: 9788711423905
Udgivet: 27.04.2010
Køb eller bestil bogen på saxo.com.