Flere nyheder

 
Teater
Terapeutisk komik på Aarhus Teater

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Terapeutisk komik på Aarhus Teater
Ons. 5. maj 2010


Det tager tid at trænge ned i folks problemer og skrælle facaden af. - Fem timer i "Fobiskolen" for at være helt præcis. Det er fem gribende timer, hvor publikum sidder med i rundkredsen og kommer helt tæt på seks fobiramte mennesker. Seks mennesker, vi normalt blot ville haste forbi på gaden. I "Fobiskolen" stopper vi op, både grinende og rystede. (Foto: Jan Jul)

Niels og Sus har lige åbnet en fobiskole. På kommunen synes man, det lyder rigtig spændende, og yder støtte til det første hold. Holdet består af seks meget forskellige mennesker med kun den fællesnævner, at de lider af en fobi, der gør dem uarbejdsdygtige. Kommunen vil gerne have dem kureret, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt.

Skolens kursus varer seks uger, og vi er med fra dag ét. Deltagerne er seks nervøse, sure, tillukkede, afvisende og decideret underlige mennesker. De sætter sig i rundkredsen med de to undervisere, og så begynder terapien. Som forestillingen skrider frem, begynder vi at komme ind under huden hos hver af kursisterne - ikke helt ind, men vi begynder at forstå, hvorfor de hver især er så underlige på hver deres måde.

I de få intense øjeblikke, hvor de fortæller deres historie, sidder vi og krummer tæer og tænker "av" og "åh nej, det var da forfærdeligt, det der overgik dem der". I resten af forestillingen griner vi. For nok graver Fobiskolen i de ting i livet, der gør ondt, men det er i karikerede rammer. Nok er de fobiramte nogle triste skæbner, men forestillingens seks karakterer er så godt skruet sammen, at de er rigtigt sjove uden at blive latterliggjort. Selv om de har problemer, er de fuldstændig intolerante over for de andre på kurset. De skændes, bider af hinanden, men viser også omsorg. At de to undervisere er plaget af et fælles parforhold der knirker, rod i økonomien og henholdsvis lavt selvværd og et koloenormt ego gør kun forestillingen ekstra kulørt.

Fobiskolen er sat op af Mammutteatret i 2008 og gæster Aarhus Teater her i foråret 2010. Det en forrygende forestilling, eminent godt skrevet, men især båret oppe af skuespilbesætningen. Det er ikke muligt at fremhæve nogen, der stikker særligt ud. Alle medvirkende spiller eminent, men Tina Gylling Mortensen, Christian Hetland, Paw Henriksen, Lisbeth Wulff, Laura Kvist Poulsen og Anders Hove, der alle spiller fobiramte, fortjener anerkendelse for deres gennemførte spil. De er alle fuldstændig overbevisende i rollerne - både med facaden oppe, og især når de åbner op og viser os mennesket bag paraderne.

Aarhus Teater - Fobiskolen
Se spilletider