Flere nyheder

 
Musik
Stjernestund i Horsens

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Stjernestund i Horsens
Ons. 5. maj 2010



Den amerikanske singer/songwriter Don McLean rejser netop nu rundt i Europa med sin "Addicted to Black"-turné. Hans eneste optræden i Danmark i denne omgang var en udsolgt koncert på Horsens Ny Teater d. 30. april. Det var en "starry, starry night", som man sent vil glemme. (Foto: PR-foto)


Koncerten var først i fare for at blive aflyst på grund af det islandske vulkanudbrud, der efterlod bandet strandet i Nashville. Heldigvis var Don McLean allerede kommet til Europa og bestemte sig for at gøre det helt som i gamle dage.. Det er tydeligt, at Don McLean nyder at spille, og det virker som skæbnen for ham og hans publikum, at det endte med en tilbagevenden til rødderne: en mand og en guitar på en scene. Det virkede naturligt og overbevisende.

Selvom McLean ikke spiller efter en fastlagt setliste, lovede han at spille det, alle sad og ventede på og mere til. Genremæssigt bevægede han sig bredt fra blues, folkesange og ballader til gospel og countryinspirerede numre. Efter en kort intro af Buddy Holly-sange gik han over til en af sine nye numre, "Lovers Love The Spring", hvorefter han fortsatte derudaf med sange som "Castles In The Air", "Winterwood", "Love In My Heart" og "And I Love You So" og selvfølgelig de to store kendte sange "American Pie" og "Vincent". Hans to timer lange koncert sluttede med et par sange med banjoen - en forfriskende oplevelse, og til slut Bob Dylans "Masters of War" og Beatles' "In My Life". Publikum kvitterede med stående og spontane klapsalver flere gange i løbet af koncerten, og stemningen var helt høj, da der gik fællessang i "American Pie", som lå placeret hen imod sidste del af koncerten.
Don McLean, der fylder 65 i år, kan stadig klare næsten 2 timers koncert med overskud og uden rusten stemme. Selvfølgelig kan man godt høre, at han ikke er helt ung mere, men kun under de mest krævende sange som f.eks. "Crying".

I Horsens Ny Teater formår man virkelig at tiltrække kunstnere at høj kvalitet, og den lille sal skaber en intim atmosfære, der sammen med et levende og forventningsfuldt publikum betyder absolut topkarakter til et nærværende arrangement med sjælen i behold.

Det kan godt være, at man tilhører det yngre segment af publikum, at kendskabet til amerikansk musikhistorie stammer fra Forrest Gump, og at Buddy Holly primært er navnet på en diskotekskæde. Men efter koncerten sidder man tilbage med fornemmelsen af at have været på en unik rejse ind til selve sjælen af den amerikanske musik, som har dannet grundlaget for meget af den musik, vi hører i dag - og med den bedste guide man kunne forestille sig. Udenfor var det måske nok en overskyet aften i Horsens - men indenfor var det en "starry, starry night", som man sent vil glemme.

Don McLean, Horsens Ny Teater 30. april 2010