Flere nyheder

 
Litteratur
Kulturo ser tilbage på 00'erne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kulturo ser tilbage på 00'erne
Tor. 6. maj 2010

Så er det nyeste nummer af kulturtidsskriftet Kulturo i handlen. Dette nummer har fået undertitlen "00'erne: Jeget til forhandling" og giver et tilbageblik over det forgangne årtis kunst og kultur. Man får virkelig læsestof for pengene, og det er et tidsskrift, man bliver klog på den danske kultur af at læse.

Kulturtidsskriftet Kulturo udkommer to gange om året og behandler hver gang et nyt tema. Det aktuelle nummer, som er nummer 30 i rækken, handler om det sidste årtis kunst. Et årti, som ifølge Kulturo i høj grad har haft fokus på jeget.

Det startede med Christina Hesselholdts opgør med Per Højholts tese om, at man ikke må dele ud af hovedstolen - de inderste, personlige erindringer - i litteratur. Hesselholdt skrev i 1998 romanen Hovedstolen, og så var 00'ernes jegdyrkning skudt i gang med en lille tyvstart.

Gennem Kulturos cirka 20 artikler rives man rundt i en fortolkning af diverse jegværker fra 00'erne. Der tages blandt andet fat i Kristian von Hornsleth, Jørgen Leth og Lars von Trier. Det gøres på en meget dybdegående måde, og har man interessen for kultur, så er det virkelig interessant læsning. Det er som at sidde i et stopfyldt universitetslokale igen og fange diverse guldkorn fra mere eller mindre pædagogisk intelligente undervisere.
Når det er sagt, skal det også nævnes, at Kulturo er for folk, der i forvejen interesserer sig for kultur. Det er ikke en udgivelse, der får nye læsere til at åbne de kulturelle øjne. Til det er det ganske enkelt for nørdet, men hos denne anmelder hyldes det nørdede.

Som tidligere nævnt tages der fat i en bred vifte af kulturen. Der er artikler om både film, litteratur, scenekunst og billedkunst. Det er dette brede fokus, der gør Kulturo til et virkeligt spændende bekendtskab. Man får som litteraturinteresseret øjnene op for andre kunstarter, og man ser samspillet mellem dem. Dette er Kulturos helt store styrke.

Desuden skal skribenterne nævnes. Det er virkelig intelligente skribenter, der har styr på stoffet og skriver i et sprog, der er grundigt uden at være ulæseligt eller uforståeligt. Især kan artiklerne om Kristian von Hornsleths Hornsleth Arms Investment Corporation anbefales. Kunstprojektet, som ville finansiere humanitære projekter ved at investere i våbenindustrien, bliver undersøgt i et kritisk lys, og man bliver som læser nødt til at tage stilling til, om man selv synes, det er kunst. For hvad er kunstens pris?

Det kan være problematisk retrospektivt at kategorisere et helt årti så kort tid efter. Men man må sige, at det lykkes meget godt, og mon ikke 00'erne vil blive husket som et jegdyrkende årti?
Så det kan kun anbefales, at man køber magasinet og lægger det ved siden af toilettet, eller hvor man nu ynder at læse.

Kulturo #30: Tema 00'erne: Jeget til forhandling
112 sider
ISBN: 9785100001034
Udgivelsesdato: 8. april 2010