Flere nyheder

 
Litteratur
Forrygende digte fra Pia Juul

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Forrygende digte fra Pia Juul
Tor. 6. maj 2010

Det er en yderst veloplagt Pia Juul, der er på banen med digtsamlingen "Radioteateret". Det er Pia Juul, når hun er allerbedst; det er dansk litteratur i verdensklasse og et must-have for fans - og for alle andre.

Pia Juul tilhører det, man i den danske litterære verden ynder at kalde 90'er-generationen. Til trods for det, er hun dog helt og aldeles sprællevende i dette det nye årtusind. Hendes sidste udgivelse var en krimi, som høstede stor ros blandt anmeldere og læsere. Nu er hun så tilbage med en bog, som må være skabt for at drille dem, der ønsker at sætte Pia Juul i bås. Bogens titel er Radioteateret, men i virkeligheden er den egentlige titel al for lang til at stå på et omslag, og den kan findes på bogens første side.

Et teaterstykke for radioen er vel egentlig, hvad Pia Juuls nye udgivelse er, men det er det så ikke alligevel; det er en digtsamling. En digtsamling, hvor digtene er personernes replikker, og så er det svært ikke at blive glad.
Er der noget, Pia Juul altid har kunnet, er det at skrive om sprog, at ramme dialekter, at spidde hverdagssproget og gøre det til lyrik. Det er netop det, der er helt fantastisk uimodståeligt ved Pia Juul, og det er netop det, der dyrkes i Radioteateret. Det er en art greatest hits af Pia Juul, en art "nu-skal-jeg-vise,-hvad-jeg-kan,-og-hvad-jeg-er-pissegod-til". Det er rent blær, hvilket vel også er okay, når man har noget at have det i.

Det er altså replikkerne, der er digtene i Radioteateret, men på samme tid er det humoren, man fanges af. Det er dette opgør med genrerne, som er så utroligt gennemført i denne digtsamling. Men på samme tid viser Pia Juul sit enorme overskud og øser ud af sin befriende humor, og det er dragende. Tag nu for eksempel denne lille situation, hvor personerne Krysillis og Eliza C. snakker sammen, og Hildegard kommer til og siger: Fordi jeg er tysker. Fordi jeg overlevede og voksede op og lever. Jeg lever. Og jeg ved det er mandag. Klokken er fem minutter over et. Det er efterår, regn og rus, regn og rusk. Og så kommer Pia Juul med sin punchline, der på en og samme tid spidder genren og smører brede smil om munden på læseren: Lyden af at hun ville være med.

Det er en Pia Juul i overskud, der spiller ud med sin pen i denne samling. For fans af Pia Juul er det et musthave, for ikke-fans er det et musthave. Det er ganske enkelt et solidt bevis for, at vi i Danmark har forfattere i verdensklasse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Pia Juul: Radioteateret
Tiderne skifter, 72 sider
ISBN 9788779734135
Udgivet: 23. april 2010