Flere nyheder

 
Litteratur
Samlede Sørensen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Samlede Sørensen
Tor. 6. maj 2010

Desværre er han ikke længere iblandt os, Villy Sørensen. Men heldigvis kan han stadig forundre, betage og fascinere os fra dér under gravstenen. Det er netop, hvad hr. Villy Sørensen gør med udgivelsen af sine samlede historier her næsten 9 år efter sin død. Hans litteratur er virkelig en genoplevelse værd.

Villy Sørensen har et eller andet sted levet et litterært liv sådan lidt på grænsen af den brede offentlighed; dybt ufortjent. For han er vel nok den største novellist, vi har haft i dette land. Med et uimodsigeligt intellekt, en uimodståelig humor og helt igennem genial gennemførsel har han drevet læseren gennem ordene i årtier, og for dette skal han ganske enkelt hyldes uden den mindste bagtalende bagtanke.

Ja, sådan kan det gå, når en anmelder får en bog i hånden, som han længe har ventet på. Sådan kan det gå, når en ganske almindelig leverpostejsgnasker føler, han trykker hånd med sine drømmes største biperson. Og så må man som anmelder pille løs i storetåneglen, indtil man igen er tilbage i den verden, hvor man skal være den, der er kritisk.

Fakta: Villy Sørensen trådte ud af denne verden den 16. december 2001. Fakta: han kunne i år have fejret sin 81 års fødselsdag.

Og nu så længe efter hans død er værkerne blevet samlet i to flotte bind fra Gyldendal. To bind, som man som fan ikke kan undgå at være forelsket i. De er der alle sammen, "Ragnarok", "Apollons oprør" og ikke mindst de mange og de enkelte, som i denne anmelders litterære verden får de allerede destruerede tvillingetårne til at styrte i grus. Det er større end alt.

Det er svært som sådan at anmelde Villy Sørensen posthumt. For tingene er jo skrevet, det er slet ikke nyt det her. Men det er dog så stort, at det må have mindst et ord med på vejen. For blev Villy Sørensens død ikke glemt i al mulig mere eller mindre ligegyldighed? Her er det så: Villy Sørensen døde i 2001, og det var et kæmpe tab. Og du forstår kun tabet, hvis du løsner lommen, spreder dine fingre, griber din pung og køber Villy Sørensens Samlede historier, som bør stå i alle danske hjem som noget, man griber frem og læser i, eller i det mindste som en mindesten.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Villy Sørensen: Samlede historier I & II
Gyldendal, 968 sider
ISBN 9788702977353
Udgivet: 29. april 2010