Flere nyheder

 
Litteratur
Stemningsskabende dagbogsnotater

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Stemningsskabende dagbogsnotater
Fre. 7. maj 2010

Dorthe Nors' nyeste bog "Dage" er fysisk en ganske lille størrelse, men hvad angår selve indholdet, er det så fyldigt, at fortællingen bliver siddende et sted bagerst i hjernen og gentager sig selv igen og igen efter endt læsning. "Dage" giver udgivelser som "Nynnes dagbog" baghjul og formår at vise dagbogsgenren på helt ny vis.

Med Dage har Dorthe Nors skabt et utrolig stemningsfuldt værk. Mængden af tekst er begrænset, og der fortælles ikke som sådan nogen særlig historie. Men med meget få midler formår Dorthe Nors at vise fine sindstilstande og daglige gøremål fortalt på smukkeste vis.

"Spiste et æble i nat, mens lyset kom ind over fra Sverige.
Cyklede ind til Kastellet,
drak te på en bænk i skyggen af et træ ved Prinsessens Bastion,
plukkede græsser og vild kørvel,
fik støvet på stierne til at lette"

Dage er en mellemting mellem en kortroman og en digtsamling. Der er sammenhæng i fortællingen, som går kronologisk frem og præsenteres som en kvindes dagbogsnotater. Men de lange beskrivelser af begivenheder og forklaringer af handlemåde, følelser og andet, som man kender fra dagbogsromaner, findes ikke her. Formen er poetisk og i sig selv meget interessant.

Der er ingen egentlig handling i Dage, men alligevel formår Dorthe Nors at skabe et klart billede af et liv, en hverdag. Man læser om alt fra dybe tanker, over løbeture på kirkegården til elefanter - både dem i tankerne og de fysiske i Zoologisk Have. Selvom beretningen bygger på fornemmelser og sanseindtryk i langt højere grad end deciderede begivenheder, så tegnes der alligevel et portræt af den kvindelige fortæller. Af hendes daglige betænkninger, af den mistede kærlighed, ensomheden og det forår, hun må igennem.

Bogen kan læses i ét stræk, eller man kan tage en enkelt side - og dermed en enkelt dags fortælling - ad gangen. Man kan læse den fra start til slut, eller man kan slå tilfældigt op og læse om de dage, man nu finder. Dage er bestemt en bog, der kan læses mere end én gang, og som bliver siddende i tankerne efter endt læsning.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Dorthe Nors: Dage
Samleren, 83 sider
ISBN: 978-87-638-1428-7
Udgivet: 7. maj 2010