Flere nyheder

 
Litteratur
Nye læsere kan begynde her

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nye læsere kan begynde her
Man. 31. maj 2010



For børn, der lige har knækket læsekoden, udgives nu en samling af letlæsningshistorier. "Juhuu! Jeg kan læse" er en bog med 11 historier af stigende sværhedsgrad - fra lix 3 til lix 9 iblandet ordlege og rim. Erfarne danske børnebogsforfattere har bidraget til samlingen, der ligeledes er flot illustreret af garvede danske børnebogstegnere.

I 11 små historier introduceres de små læsere for succesoplevelsen ved selv at kunne læse en bog - og det endda en relativt tyk en af slagsen. Det handler om ting som den første mobiltelefon, det at få en større cykel, at være alene hjemme og at løbe kapløb. Små dagligdagshistorier, der på trods af det lave lixtal faktisk er ganske gode og komplekse. Det er mere end bare "Mads og Mette ser en ko".

Bogen spænder bredt med bidrag af forfatterne Jørn Jensen, Bent Faurby, Ulla Raben, Thorstein Thomsen, Jim Højberg, Michele Simonsen og Malene Kirkegaard Nielsen. Men alle har det tilfælles, at de foregår i "den virkelige verden" og handler om ting, som børn på de yngste klassetrin kan forholde sig til, og historierne henvender sig til både drenge og piger. Der er hverken lyserøde prinsessehistorier eller fodboldhistorier heri - de er alle forsøgt gjort så neutrale, at begge køn kan have glæde af dem.

To historier, der skiller sig ud både i humoren og i tegningerne, er historierne af Jørn Jensen tegnet af Dina Gellert. Her følger man de to drenge Sten og Viggo, der kun lige knapt har lært at læse, men ikke gider, for "det kan man ikke bruge til noget".. men det er nu alligevel ret rart at kunne, når f.eks. der står et skilt på havelågen med "Hunden bider".

Imellem historierne har Tove Krebs Lange illustreret ordlege og rim. Her er både de kendte rim som "Der var engang en mand, der boede i en spand" og ordlege som "Stakit - stativ - kasket". Tilslut er også en introduktion til "røversprog", som kan være med til at give en ekstra dimension til læseforståelsen. - Pop-ror-ø-vov dod-e-tot!

Et enkelt minus ved bogen er skriftstørrelsen. De fleste nye læsere har brug for en lidt større skrift, så bogstaverne ikke bliver til myrer på papiret - og her kunne der godt være skruet en tak eller to til op, også uden det var gået ud over det samlede indtryk. Men alt i alt en god historiesamling, der kan anbefales til både læsetræning, selvlæsning og oplæsning.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Christel Amundsen (red.): Juhuuu! Jeg kan læse
Høst & Søn, 176 sider
ISBN: 978-87-638-1435-5
Udkommet: 31. maj 2010