Flere nyheder

 
Litteratur
Forfriskende anderledes managementbog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Forfriskende anderledes managementbog
Ons. 2. jun. 2010



Gennem to års rejse rundt i verden har to unge danske fyre interviewet nogle af verdens mest karismatiske ledere. Det er blevet til en ny bog om moderne lederskab, som samtidig trækker på en 500 år gammel kontroversiel managementbog, skrevet af Machiavelli.

I 2005 besluttede Benjamin Holk Henriksen og Frederik Lassenius sig for at spørge topledere fra forskellige kulturer og brancher om, hvordan de forholder sig til de meget følsomme og evigt aktuelle problematikker en leder står overfor, når organisationens overlevelse skal sikres. Inspirationen til bogen Sådan tænker ledere fik de fra en af verdens ældste bøger om ledelse, Machiavellis Fyrsten. Machiavellis bog er den dag i dag stadig et kontroversielt værk om magtens mekanismer, og den har inspireret mange berømte og berygtede ledere op gennem historien.

Det er en meget imponerende skare af ledere, de to forfattere har fået overtalt til at medvirke i projektet, og bogen virker meget gennemarbejdet. De interviewede repræsenterer et bredt udsnit af erhvervslivet og er alle ledere af store velrenommerede firmaer: f.eks. Philippe Starck, Anita Roddick, Franz Beckenbauer, Michael Moore, Bjørn Borg, Poul Nyrup Rasmussen, Jørgen Vig Knudstorp og Steven Hilton.

Bogen er disponeret ud fra otte overordnede ledelsestemaer, som hver leder er blevet interviewet om: "Den nye leder tager over", "Magtfulde overtagelser og forandringer", "Den udvalgte leder", "Isolation eller åbenhed", "Lederens personlige brand", "Den robuste organisation", "Forberedelsen på fremtiden" og "Om at gennemføre et comeback". Hvert kapitel er forsynet med en opsummering af samtalens pointer, - skrevet skarpt og kyndigt.

Sådan tænker ledere er et rigtig fint og interessant værk. Den er anderledes end så mange andre bøger om ledelse, og derfor også overraskende på mange måder. Først og fremmest er sammenligningen med en 500 år gammel bog et aspekt, der giver dybde til interviewene. Det virker fint at møde de topmoderne ledere med noget gennemprøvet teori.

Men samtidig er det også et lille værk, der vil utrolig meget. Af og til bliver man næsten lidt forpustet over først at få den meget spændende teoretiske baggrund, og dernæst skulle sammenholde det med konklusionerne fra de enkelte interviews.

Man sidder og tænker, at disse mennesker må have sagt så meget mere interessant, som her er udeladt. Her kunne undertegnede godt have tænkt sig at komme lidt mere ind under huden på de interviewede og høre mere om de lederskaber, de hver især brænder for og har viet deres liv til. For de mange adspurgte ledere smider om sig med interessante statements, som f.eks. Franz Beckenbauer der siger: "...man bringer al sin viden og talenter til bordet, og med lidt held får man anerkendelsen!" - altså en ydmyg leder, der taler om held og om at forberedelse, hårdt arbejde og udvikling af kompetencer er af afgørende betydning.

En anden interessant vinkel kommer fra Mads Øvlisen, bl.a. bestyrelsesformand for Novo Nordisk, som siger: "At have en virksomhed går ud på at have et sted, hvor der er højt til loftet, hvor der er albuerum, og hvor du kan drømme nogle drømme. Og du drømmer ingen drømme, hvis du er bange..."

Så alt i alt en anbefalelsesværdig bog, hvor man dog kunne have ønsket sig et par sider mere til alt det stof, man fornemmer, er sorteret fra. Men ellers stor ros for at skrive og samle materiale til en forfriskende anderledes managementbog!

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Benjamin Holk Henriksen og Frederik Lassenius: Sådan tænkere ledere - The mind of a leader
L&R Business, 192 sider
ISBN: 9788711425572
Udkommet: 27. april 2010