Flere nyheder

 
Litteratur
Flot udgivelse fra 2 x Andkjær Olsen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Flot udgivelse fra 2 x Andkjær Olsen
Tir. 1. jun. 2010

Ursula Andkjær Olsen har digtet en mytologisk og filosofisk fortælling om kendthed og ukendthed, grænser og grænseløshed. Paradisets slange bugter sig gennem hele bogen, hvis tekst går godt i spænd med de overdådige illustrationer - collager, broderier og tegninger - af forfatterens søster, Julie Andkjær Olsen.

Have og helvede består af tre dele kaldet "navnløs", "SLANGENS BOG" og "havefornemmelser". Delene løber parallelt gennem bogen, og til hver del svarer en bestemt skrifttype og en bestemt illustrationsform. Ursula Andkjær Olsens digt er mildt sagt flerstemmigt og mangestrittende. Ikke bare sådan at forstå, at hver del har sin stemme eller sin tone, men også inden for de enkelte dele er der stemmer, der spørger og svarer hinanden. Dette musikalske sammenrend af stemmer er blevet en slags varemærke for forfatteren, læs bare hendes Atlas over huller i verden fra 2003.

"navnløs" er løssluppen, associativ, urolig, anti-forstandsmæssig. Den beskriver måske en kaotisk tilstand, hvor alt er muligt og intet har fundet sit leje. En i bogstavelig forstand udefineret tilstand, der higer efter at blive fortalt. Det kunne også være digterens egen lyriske åre, der har fået selvstændig stemme og ikke længere vil finde sig i blot at være en ubestemmelig, utilpasset, unavngiven inspirationskilde.

I "havefornemmelser" møder vi en mere afbalanceret filosoferende stemme. Her kredses der om det menneskelige ved det at give alting navn, men også om hvor umenneskeligt det ville være, hvis alting virkelig havde fået et navn: "skulle intet menneskeligt være mig fremmed? / håber jeg dét eller håber jeg det ikke".

Endelig er "SLANGENS BOG" som et prosadigt. En hel lille fortælling i sig selv, der handler om syndefaldet, men lader slangen stå i centrum på en overraskende måde.

Ursula Andkjær Olsen kan virkelig det der med at skrive enkelt og sammensat på én gang. Hun blander det naivistiske og legende, det mystiske og det ligefremme. Have og helvede er et digt med livsfilosofiske pointer, men det er åbne, anelsesfulde pointer og ikke fede og færdige pointer. Hvis alt havde et navn, var der ingen grund til at digte. Godt at det ikke er sådan, og godt at Ursula Andkjær Olsen giver sig af med at finde nye navne til tingene. Også godt at hendes søster har været med på projektet, for illustrationerne fungerer glimrende - smukke og suggestive som den sidste, sikre klang i kvartetten.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ursula og Julie Andkjær Olsen: Have og helvede
Gyldendal, 56 sider
ISBN: 9-788702-090512
Udkommet: 20. maj 2010