Flere nyheder

 
Litteratur
Vigtig bog om voldsramte kvinder fænger ikke

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vigtig bog om voldsramte kvinder fænger ikke
Tor. 10. jun. 2010






Øv! Selv om emnet er vigtigt, formår den dokumentariske fotobog "Syv" om udenlandske kvinder, der ikke kan forlade deres voldelige, danske mænd uden at blive sparket ud af landet, desværre ikke at involvere.

Hvor ville jeg ønske, at jeg kunne blive begejstret over fotobogen Syv, for projektet er både vigtigt og sympatisk. Gennem fotografier og skrevne portrætter fortæller fotografen Tina Enghoff og konsulenten Uzma Ahmed Andresen om udenlandske kvinder, der har giftet sig med voldelige, danske mænd, og som på grund af den stramme udlændingelov ikke kan lade sig skille uden at blive smidt ud af landet. Hvor mange kvinder, det drejer sig om, vides ikke med sikkerhed, men for dem, der rammes, er problemet selvsagt massivt.

Enghoff og Ahmed Andresen bør med andre ord få al mulig positiv omtale af denne bog og udstillingen af fotografierne på Det Nationale Fotomuseum. Men at bogen er vigtig, gør den ikke nødvendigvis god. Tina Enghoff har tidligere imponeret med bogen og udstillingen Eventuelle pårørende. Her førte hun beskueren indenfor i lejligheder, hvor mennesker uden pårørende var fundet døde. Disse fotos af en tom kommode, en væltet lænestol og en krøllet dyne besad en stilfærdig, men sugende ensomhed, der satte sig i læseren og ikke ville give slip. I Syv er de udsatte kvinder fotograferet i naturen. De kravler som sårede dyr gennem skoven eller ligger på ryggen i sneen som lig. Motiverne er slørede og ansigterne vendt væk. Det har naturligvis den praktiske årsag, at kvinderne skal holdes anonyme, men effekten tjener også til at understrege, at kvinderne er usynlige i samfundet.

Men når man ikke oplever kvinderne i det miljø, de kommer fra, når man ikke ser, hvor de bor - deres hjem og de krisecentre, de er henvist til - er det vanskeligt at leve sig ind i, hvordan deres situation er. De bliver til anonymiserede spøgelser. Skygger og skikkelser frem for mennesker. Det er der selvfølgelig en pointe i, men det gør også oplevelsen mindre involverende. Først på bogens afsluttende sider, hvor syv af kvinderne med ord fortæller deres historier, bidder bogen sig fast. Når kvinderne fortæller om, hvordan de bliver slået, får klippet håret af, får hældt sprut ud over sig og hvordan nogle af dem har ønsket at tage deres eget liv, selv om de har børn, mærker læseren en knude af ubehag i maven. Dér virker bogen. Men den samme følelse burde billederne kunne fremkalde.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Tina Enghoff og Uzma Ahmed Andresen: Syv
Forlaget Vandkunsten, 152 sider
ISBN: 9788776951665
Udkommet: 20. maj 2010