Flere nyheder

 
Litteratur
Spændingsløs krimi

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Spændingsløs krimi
Man. 14. jun. 2010




Robert Goddard leverer trofast en krimi om året til sin store fanskare. "Ansigt uden navn" er bygget på nogle få historiske begivenheder og personer, henover hvilke forfatteren har spundet sit plot. Bogen lever dog ikke op til kvaliteten af hans tidligere værker. Den er udmærket til ferierejsen, men bliver næppe genlæst.

Robert Goddard er en af Englands mest populære krimiforfattere, og de fleste af hans romaner er udkommet på dansk. Forfatterens helt store force er en evne til at lade små tråde af clues væve sig ind og ud af kapitlerne. Små historier, personer, samtaler, som ikke ser ud til at betyde noget, men som spindes sammen til en forbløffende afslutning og en løsning på gåden, som læseren med garanti ikke har gættet før da.

I Ansigt uden navn sendes Tim Harding af sted til Cornwall for at udføre en tjeneste for Barney Tozer. Tjenesten er, at han skal købe en ring, som har tilhørt familien. Ringen vil blive sat på auktion sammen med resten af et dødsbo, der har tilhørt en slægtning. I Cornwall møder han Hayley, som han synes at have set før, men hun kender ikke ham. Inden Tim kan nå at byde på ringen, bliver den dog stjålet, og pludselig forsvinder Hayley også. Tim får en fornemmelse af, at der er mere ved historien, end han har fået at vide, og han sætter sig for at finde ud af, hvad der foregår.

Goddard indleder gerne sine romaner med en lille fortælling, som ved første øjekast ikke har noget som helst med resten af handlingen at gøre, men som pludselig giver mening hen imod slutningen af bogen. Denne bog har også en af den slags forhistorier, men i Ansigt uden navn kommer den desværre ikke til at virke ret stærkt. Da man endelig når frem til at finde ud af, hvordan den hænger sammen med resten af bogen, så fiser betydningen lige så stille ud som varm luft fra en ballon.

Der er ikke ret meget tempo i bogen, sådan som man ellers er vant til fra forfatterens tidligere værker. Denne roman dvæler mere ved hovedpersonens kærlighedsliv, følelser og problemer end ved gåden, spændingen - krimidelen. Det er, som om forfatteren ikke har kunnet blive enig med sig selv om, hvorvidt han ville skrive en krimi eller en almindelig roman. - Og er så endt med en halvdel fra hver genre, en slags hverken/eller.

Ansigt uden navn lever ikke op til kvaliteten af Robert Goddards tidligere bøger. Det er en bog, man udmærket kan læse én gang, men næppe vender tilbage til for at læse igen. Handlingen er mere eftertænksom og adstadig, end man er vant til fra forfatterens side. Det er for så vidt fint nok, men ikke når man forsøger at sælge bogen som en krimi; så må man hellere tone rent flag og bare kalde det en roman.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Robert Goddard: Ansigt uden navn
Gyldendal, 350 sider
ISBN: 9788702065633
Udkommet: 8. juni 2010