Flere nyheder

 
Litteratur
Ny vampyrserie for unge

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ny vampyrserie for unge
Fre. 18. jun. 2010





Hvad verden har brug for er næppe endnu en vampyrserie for teenagere og unge voksne, og det er overraskende, at markedet for denne type roman ikke er mættet for længst. Richelle Meads "Frygtens Skole" (første bog i serien "Vampyrakademiet") er endnu et skud på vampyrstammen, og romanen gør ikke det store for at ændre på genrens omdømme.

Romanens univers er på mange måder både velgennemtænkt og komplekst, - især opfindelsen af et vampyrhierarki og en regeringsform, som dog minder om Blade-serien. I Richelle Meads univers er vampyrerne opdelt i Moroi og Strigoi, hhv. dødelige (formerende) og udødelige (sterile) vampyrer, der kæmper indædt for at overleve. Et barn af en moroi og et menneske hedder en damphir. Dhampirerne fungerer som vogtere for de sårbare moroi, hvis blod strigoi skal bruge for at holde sig i live. Romanen igennem forklarer Mead disse forhold, og hvordan de skaber rammer og love for, hvad der anses for proper adfærd. Alt dette er med til at give en bedre forståelse for karakterernes frygt for at bryde tabuer.

Romanens hovedtema synes at være forbudt kærlighed, og plottet handler da også om forhold, der anses for uanstændige. Det mest interessante er i denne forbindelse forholdet mellem Rose (dhampir) og Lissa (moroi), som ofte beskrives i alt andet end platoniske termer. Det er ikke et forhold, der udvikles på overfladen, men pigernes 'bånd' og blodudvekslinger virker mere ladede end den bogstavelige betydning afslører. Det forbudte ligger dog ikke i det homo-erotiske, men i dét, at de to piger ikke er samme race, eller art, om man vil.

I romanens indledning lader Rose Lissa drikke sit blod. En handling, der ellers er et af de største tabuer inden for deres kultur. Dhampirer, der lader moroi spise af sig, anses for at være direkte beskidte. Da Roses klassekammerater på vampyrakademiet opdager forbindelsen mellem de to piger, kalder de Rose for "blodluder" og udelukker hende fra det sociale sammenhold. På den måde handler romanen, som mange andre ungdomsromaner, også om at passe ind eller være udstødt.

Som så mange andre af tidens ungdomsromaner og -film beskæftiger Frygtens skole sig med det klichetunge og efterhånden temmelig fortærskede vampyr-/kærlighedstema. Ser man bort fra dette, er Frygtens skole ofte fængslende, f.eks. da pigerne indblandes i et mordmysterium og flere gange må flygte for livet.
Mead er en dygtig fortæller, og oversættelsen til dansk er i den bedre ende, selvom visse udtryk (specielt slang) lyder underlige. Frygtens skole egner sig glimrende som en ganske fornøjelig hyggelæsning i ferien.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Richelle Mead: Vampyrakademiet 1 - Frygtens Skole
Borgen, 292 sider
ISBN: 9788721035808
Udkommet: 10. juni 2010