Flere nyheder

 
Film
Dvd: The Men Who Stare At Goats

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dvd: The Men Who Stare At Goats
Man. 12. jul. 2010




Det er ikke uden grund, at denne film næsten konsekvent er blevet sammenlignet med Coen brødrenes fabelagtige universer. Den er helt og aldeles Coen-agtig ned til mindste detalje - selv filmplakaten er coensk. Det er en film, som ikke lægger skjul på sin inspirationskilde og samtidig er helt sin egen. (Foto: Sandrew Metronome)

Den usædvanlige titel, den konstante understrøm af humor og mærkværdig empati, et vanvittigt plot og et pragtfuldt cast er ingredienserne i denne gederet, som er krydret med en appetitlig æstetik og små lækre musikbidder, som er perfekt smagt til, så de passer til scenernes og karakterernes stemning. Og så er den endda baseret på en række virkelige hændelser - på virkelige soldater.

Forklaringen på titlen kommer som noget af det første i filmen. Bob Wilton, en ung journalist, interviewer en mand ved navn Gus, som har set loch ness-uhyret (som ifølge manden, der har set det, i virkeligheden er et dinosaurusgenfærd). Gus har flere fortællinger i ærmet; han har nemlig slået sin hamster ihjel ved hjælp af en teknik, som han lærte i en specialenhed i hæren. En specialenhed med soldater, som kunne stirre dyr ihjel - og geder var de dyr, som de særlige soldater øvede sig på.

Den unge journalist spilles med en troværdig naivitet af Ewan McGreggor og med sig har han tre andre stjerner; Kevin Spacey der med en dybt usympatisk udstråling gør det fremragende som forsmået medlem af specailenheden, Larry Hooper; Jeff Bridges, der som sædvanligt kan personificere de mest utrolige karakterer, er enhedens øverstkommanderende Bill Django og en temmelig vanvittig George Clooney rammer perfekt som enhedens vidunderbarn Lyn Cassedy. De fire mesterskuespillere ruller en utrolig fortælling ud om Bob og Lyn på jagt gennem det krigshærgede Irak for at finde Bill, godt skruet sammen flash backs om hvordan specialenheden New Earth Army blev til og hvordan de arbejde. Lyn beskriver teknikkerne med ord som jedi, superkræfter, synsk spion, fjernskuer og usynlighed. En kombination af hippie-kærligheds-spiritualitet og hærens rigide uniformering og hårde disciplin.

Der er en konstant ironiseren over hæren, over hippier, over mod og over angst. Samtidig er der en forståelse for alle karaktererne - måske med undtagelse af de allermest traditionelle army mænd. Der er et væld af sjove replikker og hændelser, men det er befriende underspillet og elegant klippet, så det ikke virker som om der er et par slag på en tromme, så vi ved, at det er nu vi skal grine. Udover de fire hovedrolleindehavere er skuespillet gedigent hele vejen igennem og selv bittesmå biroller er besat af dygtige folk som Robert Patrick og Noah Emmerich.

The Men Who Stare At Goats er godt oversat af Lasse Schmidt og der er herligt ekstramateriale med på dvd'en om den rigtige specialenhed og interviews med både de virkelige og de filmiske personer i plottet. Køb den, lån den eller lej den - denne dvd-film vil forsøde din sommer!

The Men Who Stare at Goats - ude på dvd fra Sandrew Metronome