Flere nyheder

 
Film
Elegant filmatisering

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Elegant filmatisering
Tor. 22. jul. 2010




'Pindsvinet' er en er de sjældne film, der har den midaldrende kvinde som omdrejningspunkt. En kvinde, der føler sig usynlig og ikke mener sig værdig til et lykkeligt liv. Den debuterende franske instruktør Mona Achache frie filmatisering af Muriel Barberys bog 'Pindsvinets Elegance' er klog, morsom og bevægende underholdning. (Foto: Miracle Film).

Vi befinder os i Paris i en gammel smuk herskabsejendom. I stueetagen bor filmens hovedperson portnersken Renée Michel(Josiane Balasko). Hun lever helt op til arketypen på en fransk portnerske, en skrap, lille, plump, ikke særlig elskværdig kvinde på 54 år. Bag facaden gemmer der sig imidlertid en anden person, med særlige evner og kompetencer. Som den 11-årige intelligente og samfundsbeviste Paloma Josse(Garance Le Guillermic), der bor på 5. etage, siger "Mme Michel har pindsvinets elegance: Udadtil er hun bevæbnet med pigge som et forsvarsværk, men min intuition siger mig, at indeni har hun den samme enkle elegance som et pindsvin, som kun tilsyneladende er langsomt i optrækket, mens det i virkeligheden er en forrygende elegant, lille enspænder"(citat fra bogen).

Paloma selv lider af tvangstanker og går altid rundt med sit videokamera og fotograferer alt og alle. Hun er træt af sin rige familie, hvor faren Paul Josse(Wladimir Yordanoff) er travl minister, og moren Solange Josse(Anne Brochet), der spiser lykkepiller, drikker champagne og går rundt i en kronisk døs og taler med sine blomster.

Den japanske gådefulde rigmand Kakuro Uzo(Togo Igawa) flytter ind i ejendommen og ser med sit røntgenblik lige igennem den uvenlige portnerske og den forvirrede Paloma. Og det forhold, der udvikler sig mellem de tre, får afgørende betydning for dem alle.

Filmen bevæger sig på flere planer. Et realistiske plan, som består af hovedhistorien om de tre umage karakteres møde, og et fantasiplan, som kommer til udtryk i Palomas tegninger, der symboliserer hendes indre sindstilstand, der med jævne mellemrum kommer til live i sort/hvid tegnefilm.

En af filmens styrker er, at det er nemt at identificere sig med de tre hovedkarakterer. Ikke mindst portnersken Renée Michel, der om sit hemmelighedsfulde liv lakonisk siger: "Jeg er diskret. Ingen vil have en en indbilsk portnerske", virker overbevisende. Men også samspillet mellem den unge Paloma og den midaldrende portnerske virker troværdigt, samtidig med, at netop aldersforskellen mellem de to tilfører filmen en særlig dynamik.

Med Pindsvinet formår instruktøren Mona Achache at skabe et univers, der er så stemningsmættet og underfundigt, at denne anmelder ikke på et eneste tidspunkt tog sig i at lade tankerne vandre væk fra lærredet. Filmen, der har vundet flere priser bl.a. på Cairo International Film Festival og på COL-COA Film Festival i Los Angeles, kan varmt anbefales.


Instruktør: Mona Achache
Medvirkende: Josiane Balasko, Garance Le Guillermic, Togo Igawa m.fl.

Se filminfo
Se spilletider