Flere nyheder

 
Litteratur
Kom i gang med løbetræningen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kom i gang med løbetræningen
Tir. 27. jul. 2010





Marathonløberen Henrik Jørgensen er aktuel med bogen "Løbeskolen", som indeholder seks træningsprogrammer for begyndere, let øvede og øvede. Forfatterens startede sin karriere med de kortere distancer, og derfor handler bogen om at komme i gang med at løbe disse distancer og holde motivationen. Men; helt nybegynder skal man nu nok ikke være...

Henrik Jørgensen har for en del år siden været med til at udarbejde et lille træningshæfte, som blev uddelt ved flere motionsarrangementer. Dette oprindelige hæfte har givet blod på tanden til at skrive bogen Løbeskolen, hvor målet er at formidle løbetræning på en let tilgængelig måde. Forfatteren er ikke idrætsuddannet, og derfor er der ingen afsnit om kroppens anatomi eller fysiologi i bogen. Løbeskolen er ment som et praktisk redskab til at komme i gang med at løbetræne og blive ved.

Der er en grundig indføring i pulstræning, vejrtrækning og tempo, og derefter indeholder bogen i alt 6 træningsprogrammer samt anvisninger på, hvordan man laver sine egne programmer. Der er to programmer for begyndere, to for let øvede og to for øvede. Man vælger selv, hvor man starter og beslutter også selv, hvornår man har nået sit mål. Vælger man at køre alle 6 programmer efter hinanden, er der træning til knap to år!

Det helt store problem ved bogen er, at der ikke gøres noget ud af at tage hensyn til diverse skavanker, som folk måtte have. De fleste vil nok gå ud fra, at løbeprogrammet ligger på det niveau, gennemsnitspersonen bør kunne træne på, og knokler derfor på for at overholde træningsmængden de enkelte dage, selv om der står, at man må gentage ugerne, hvis det er for hårdt - man skal jo ikke være dårligere end gennemsnittet! Faktum er dog, at de fleste af bogens læsere nok vil være overvægtige, fuldstændig ude af træning eller lide af andre skavanker, og så går programmet simpelthen for hurtigt frem. I bogen står der heller ikke noget om, at man slet ikke bør gå i gang med løbetræning, hvis man er overvægtig, da leddene ikke kan holde til det.

Der mangler således nogle overvejelser hos forfatteren om, hvem det er, der læser sådan en bog. Der burde være en meget mere skånsom indføring i træningen; f.eks. gåture for dem der er mere end ca. 10 kg over normalvægten. Det er udmærket at forfatteren pointerer, at man ikke skal løbe for stærkt, men for en der virkelig er utrænet, vil det ikke kunne lade sig gøre at starte uge 1 på begynderprogrammet med at løbe 3 minutter i træk. - Og så har nybegynderen allerede fået sit første knæk og kan have svært ved at holde motivationen.

Løbeskolen er god for normalvægtige med en nogenlunde grundform, men direkte farlig for overvægtige og andre med diverse skavanker, som prøver at følge med i anvisningerne.


Køb eller bestil bogen på saxo.com

Henrik Jørgensen: Løbeskolen - en træningsguide til 5 og 10 kilometer
Gyldendal, 104 sider
ISBN: 9788702095906
Udkommet: 25. juni 2010