Flere nyheder

 
Film
Dvd: A Single Man

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dvd: A Single Man
Man. 2. aug. 2010






"A Single Man" sikrede meget fortjent Colin Firth prisen for bedste skuespiller ved Venice Film Festival. Selvom det måske er åbenlyse temaer, filmen tager op, formår førstegangs-instruktøren Tom Ford at skabe en meget original, fængslende og fornem filmatisering af Christopher Isherwoods roman af samme navn. (Foto: SF-Film)

Filmen udspiller sig i 1962 i tiden, hvor Cuba-krisen rystede det amerikanske samfunds grundvold. Engelske George Falconer er en midaldrende professor på et californisk universitet, hvor kollegerne synes at være langt mere optagede af frygt for fremtiden end af at leve i nuet.

George frygter ikke fremtiden, men kæmper for at komme igennem nutiden, efter han mistede sin partner Jim (Matthew Goode) i et biluheld. Siden har han levet i en slags sorg-tåge, og han beslutter derfor at tage sit eget liv. Det er en meget lidt dramatiseret beslutning, men vi følger George på hans sidste dag og oplever gennem hans øjne små øjeblikke af, hvad han selv kalder klarsyn. Dette er fornemt repræsenteret af skift i billedsproget. De mange nærbilleder af øjne, ansigter og detaljer ved personer, samt veludførte slowmotion-sekvenser og ændringer i farvebrug, illustrerer, hvordan George opfatter følelser og indtryk og understreger, at han oplever dem for sidste gang.

Derudover bruger filmen velintegrerede flashbacks til Georges liv med Jim; samtaler på stranden, deres første møde og en hyggelig aften på sofaen. I et af disse flashbacks ser vi George modtage nyheden om Jims død over telefonen; en lang, ubrudt scene, hvor kameraet fokuserer på Georges fattede samtale med Jims fætter og hans reaktion, da han erkender situationen. Colin Firths præstation i denne scene er utroligt subtil, blændende og så rørende, man næsten kan føle sorgen fysisk.

Efter sin sidste forelæsning på universitetet taler George gentagne gange med den unge studerende Kenny (Nicholas Hoult), som er fascineret af og forfølger George. Deres samtaler og en enkelt kold dukkert i havet begynder at virke terapeutisk på George, der tidligere var fast besluttet på at ende sit liv. På modsat vis fungerer Georges fordrukne samtale (og skænderi) med veninden Charley (Julianne Moore) nærmere som et endeligt farvel.

Selvom filmens hovedperson er homoseksuel i 1960'ernes USA, bliver det ikke fremhævet synderligt. George er på mange måder en "hvem-som-helst", der tilfældigvis er homoseksuel. Gennem filmen bliver det kun problematiseret enkelte gange med kommentarer om at være en usynlig mand, og ved Charley, der viser sig at have misforstået, at Jim ikke var en erstatning for den ægte vare (hende selv), men faktisk var Georges store kærlighed. Filmens hovedpointe er af mere eksistentiel art og centrerer sig om spørgsmål om døden, ensomhed og meningen med livet.

Dvd'en indeholder et enkelt special feature, et bag kameraet blik med interviews med skuespillerne og instruktøren. Det anbefales at se filmen uden undertekster, da den danske oversættelse er noget mangelfuld.


A Single Man - ude på dvd fra SF-Film
Se filminfo