Flere nyheder

 
Litteratur
De menneskeliggjorte huse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De menneskeliggjorte huse
Tor. 12. aug. 2010


Et mysterium om en splinterny racercykel, der forsvinder, og en udtjent, gammel damecykel, der pludselig dukker op, eller onkel Arthur, der elsker at skræmme og har børnehjerter på glas i kælderen. Det er blot to af de fortællinger, som Peter Mouritzen præsenterer læseren for i sin nye novellesamling "Huset med de syltede hjerter".

Gennem syv korte fortællinger beskriver Peter Mouritzen livet. Livet for både børn, unge og voksne - men hele tiden med barn- og ungdommens følelser som omdrejningspunkt. Og ikke mindst med huse centralt placeret i alle handlingsforløb.

Sproget er både levende og medrivende. Mouritzens ord viser den perfekte blanding af humor, eftertænksomhed og sprogligt talent.

"Det lød skrækkeligt. Og derfor sandsynligt. Om det var helt sandt, vidste jeg ikke. Men det var en ond historie, og onde historier var altid gode."

Ovenstående er et citat fra historien "Pigen uden øjne", der er den første af bogens syv historier. Men Mouritzen indleder sin bog med en slags indholdsdigt. Et digt med titlen "Historier med huse", der på finurligste vis på vers med enderim kort gennemgår alle bogens historier.

Det er umiddelbart vanskeligt at forklare ret meget om Huset med de syltede hjerter uden at forklejne læseoplevelsen. Bogen er gennemført i sit udtryk - selvom historierne er væsensforskellige. I "Pigen med parykken" beskrives en kræftsyg pige af hendes huslærer bl.a. således:

"Midt i timen rev pigen parykken af og skreg: - Nu dør jeg! - Man dør ikke midt i dansk grammatik, sagde jeg til pigen. - Nå, svarede hun og klaskede parykken på igen. Hun troede på læreren, men tvivlede på Gud."

Peter Mouritzens ord og historier taler for sig selv. Sproget understøtter på allerfineste vis stemningen og handlingen i hver enkelt fortælling. Og Søren Jessens illustrationer er med til at give hele læseoplevelsen et ekstra lag.

Tilbage er kun at citere en enkelt sætning fra "Et stille mord". Resten må opleves på egen hånd. Men opfattelsen af huse i almindelighed vil måske aldrig helt blive den samme.

"Så længe han var en nydød, så længe han var en nyhed."

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Peter Mouritzen: Huset med de syltede hjerter
Høst & Søn, 64 sider
ISBN: 978-87-638-1481-2
Udkommet: 12. august 2010