Flere nyheder

 
Litteratur
Børnehave for begyndere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Børnehave for begyndere
Fre. 13. aug. 2010



Nu har Gyldendal samlet en bog med nogle af de bedste nyere børnehavehistorier til alle de små poder, der skal til at starte, eller som allerede går, i børnehave. En illustreret højtlæsningsbog, der kan være med til at forkorte tiden, inden man skal starte i børnehave, og som med personlige udfyldningssider kan bruges til at gemme sine børnehaveminder.

Bogen indledes med 4 personlige sider, lidt som i bøger af typen "barnets bog", hvor børnehavebarnet (og dets forældre) sammen kan udfylde "dine egne sider". Her kan der skrives lidt om den første dag i børnehaven, de bedste lege, legekammeraterne og de voksne i børnehaven. Der er små trykte rammer med plads til tegninger af barnet selv, dets venner og børnehaven, såvel som plads til et enkelt håndaftryk - vel at mærke hvis hånden ikke er for stor.

Herefter er der udvalgt 4 historier af Kristen Sonne Harild og Inger Tobiasen om drengen Willi, der starter i børnehave; 3 længere historier også om børnehavebørn, der alle er udkommet inden for de sidste 8 år, samt rim fra bogen Fino Bandino Badulle, nogle indsatte sider om tal og bogstaver, samt nogle få sider fra Jørgen Clevins Kom og Leg fra 1978.

Alle historierne er fint tilpasset de små børnehavebørn, og det er klart nogle af de bedste nyere danske historier, der er udvalgt. Særligt "Kom så, Josefine" af Marianne Iben Hansen og Pernelle Hansen - en rammende historie i billeder og remser for alle de børn og deres forældre, der har forsøgt at få tingene til at gå lidt hurtigere om morgenen.

Pigen Josefine har svært ved at komme ud af sengen, få tøjet på, få spist og redt hår, og så skal hun altså også lige nå at lege med sin allerbedste bamse, inden hun skal have overtøjet på. Snøvlestøvlerne tager også for små skridt, men henne i børnehaven kommer kængurusutskoene på - og så er der lige pludselig gang i den, og nu kan morens damestøvler slet ikke følge med.
Teksten er skrevet som små herlige remser, der meget rammende beskriver nogle af de mange konfliktfyldte morgenscener hos en børnefamilie, men hvor Josefine ikke kan gøre for noget af det:

"Ih, altså, nej - Altså, det' da ikke mig - Det er min dyne - Den er limet til min krop - Så jeg tror desværre ik' - Jeg kan stå op - Det er en sovetrynedyne, ja det er."

Jørgen Clevins tegninger og historier fænger stadig. Det interaktive element, hvor man skal pege på ting, fanger alle børn og er helt klart stadig relevante i enhver børnebog.

Her er en bog fra Gyldendal, der burde læses af alle små nye børnehavebørn, og som vil være en god gave til enhver 3-årig uanset køn. 5 stjerner fra denne anmelder til en god billedbogssamling.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Kirsten Sonne Hartmann m.fl: Velkommen i børnehaven - din egen store bog med sjove historier om at gå i børnehave
Gyldendal, 173 sider
Udkommet: 12. august 2010
ISBN: 9788702093865