Flere nyheder

 
Litteratur
Glædeligt gensyn med Krageøen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Glædeligt gensyn med Krageøen
Fre. 13. aug. 2010




20 år efter bogen "Vi på Krageøen" sidst var i handlen, og 45 år efter bogen udkom i Danmark første gang, er den originale udgave af Astrid Lindgrens fantastiske klassiker om børnene på Krageøen nu genoptrykt. En herlig højtlæsningsbog fyldt med hjertevarme, ubekymrede barndomsoplevelser og fantastiske venskaber.

Ude i den svenske skærgård ligger den lille fantastiske ø Krageøen. På Krageøen lejer familien Melkerson den gamle Snedkergård en sommer - og hvilken sommer det bliver. Far Melker og hans fire børn, den nittenårige Malin og de to store drenge Johan og Nicklas samt lillebror Pelle, får den bedste sommerferie nogensinde.
For mellem de små øer, bådeskure, fiskerbåde, kogt torsk og geddefangst ligger mange eventyr gemt. Drengene bliver gode venner med de to jævnaldrene piger Teddy og Freddy, og de udforsker skibsvrag, bygger hemmelige huler og farer vild i tågen. Om Pelles gunst kæmper de to piger Stine og Trunte, og Malin har også sine bejlere, selvom drengene kæmper for at beholde deres egen Malin.

Bogen har samme titel som filmen, der kom i 1964, hvor historien om Trunte, der får en sælunge af Vesterman, også er gengivet. Sælungen, som hun døber Moses, bliver straks alles kæledægge. Men da Vesterman får at vide, at han kan tjene penge ved at sælge den, vil han have den tilbage, og sammen med Stine og Pelle forsøger Trunte at gemme sælungen for Vesterman.

Men bogen slutter ikke efter sommerferien, for Melker har lejet gården et helt år, så de kan tage tilbage både i efteråret og til jul. Og mon de kan få Snedkergården for endnu en sommer, eller skal det være deres eneste år med det gamle faldefærdige, men herlige hus som feriebolig?

Hele persongalleriet er varmt og underholdende. Selv den onde Vesterman er ikke rigtig ond. Og de mange gode beskrivelser af kæledyr får en til at længes efter sin helt egen kanin, sælunge eller sanktbernhardshund. Sanktbernhardshunden Bådsmand sætter i hvert fald store spor i enhver; barn som voksen. Og den forfærdelige historie med ræven, lammet og den døde kanin er sådan en, man husker - for hvor galt kunne det ikke være gået!

På trods af at det næsten er 50 år siden, bogen blev skrevet, er dens sprog ikke svært eller meget anderledes fra i dag. Historierne vækker stadig jubel hos børn i alle aldre. Bogens målgruppe er måske højtlæsning for de 5-10-årige, men som voksen er den nu også ganske underholdende og bringer gode minder frem. En varm anbefaling til bogbunken, hvis ikke den allerede findes der.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Astrid Lindgren: Vi på Krageøen
Gyldendal, 243 sider
ISBN: 9-788702094008
Udkommet: 12. august 2010