Flere nyheder

 
Litteratur
Svampejagt for novicer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Svampejagt for novicer
Tir. 17. aug. 2010






Svampe for nybegyndere - det er hverken noget, man bør spise eller ryge på egen hånd. Med "Find og spis de bedste svampe" bliver man dog hjulpet ganske godt på vej. Her er forklaringer helt fra bunden og ikke mindst tonsvis af billeder til at hjælpe novicen.

Hvis man bevæger sig ud på svampetur, bør man altid støtte sig til en ekspert. - Der kan være nok så mange flotte og beskrivende billeder i en bog, men virkeligheden er tit noget mere kompleks. Ude i skovbunden ligner svampene ikke nødvendigvis dem i bogen, og to svampe er heller ikke altid ens, selv om de er af samme slags.
Når det er sagt, er Find og spis de bedste svampe nok et af de bedste bud på, hvordan man kommer i gang uden at blive holdt i hånden hele tiden de første mange år. Den er fyldt med illustrationer, hvor der bliver taget fat om de helt basale emner inden for form og farve på de mest relevante svampesorter. Vi er virkelig helt nede på begynderniveau; præcis som bogen lover os.

Thomas Læssøe gennemgår slavisk de kendteste spiselige svampesorter. Inden da er man ledt igennem den helt grundlæggende biologi: hvordan man rent praktisk indsamler svampe i skoven og klargør dem til både madlavning og konservering. Dernæst tager vi et lynkursus i de forskellige opbygninger, svampe kan have. Ikke tungt og detaljeret, men kort og illustrativt. Når vi kommer til alle de kendte og gode spisesvampe, bliver vi ført meget praktisk rundt om de enkelte arter. Med en god beskrivelse af både udseende, størrelse, farver, sæson og voksesteder. Der bliver suppleret med en meget detaljeret beskrivelse af forvekslingsmulighederne. Det skal der lyde stor ros for. Her er ikke blot liret nogle navne af, men de er vist med tydelige billeder.

Bogen runder af med et væld af meget lækre svampeopskrifter, som går langt ud over ristede svampe på et stykke brød - efter at have læst dem igennem, er man halvvejs på vej ud i skoven med kurv og kniv i hånden og med rumlende mave.

Et par kritikpunkter må der desværre også findes plads til. I forbindelse med beskrivelsen af voksesteder omtales jordbundtyper meget indforstået. Her kommer amatøren til kort. Det ville have klædt bogen med et teoriafsnit om det emne.

Kodeordet i bogen er, at det skal være let at gå til - ikke et væld af tung tekst, som den aspirerende svampesamler kan gå død i. Stor ros for det.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Thomas Læssøe: Find og spis de bedste svampe
Gyldendal, 160 sider
ISBN: 9788702094466
Udkommet: 30. juli 2010