Flere nyheder

 
Litteratur
Magisk heksebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Magisk heksebog
Fre. 27. aug. 2010



Dr.phil Allan A. Lunds 'Magi og Hekseri - Fra den romerske oldtid til og med middelalderen' er en spændende, velskrevet og veldokumenteret indføring i emnet, som kan anbefales til alle, der finder oldtidens Rom, europæisk middelalder, historiske forestillinger om spøgelser og hekse eller ideer om døden spændende.

Magi og Hekseri er mere end en historisk gennemgang af kilder om hekseri og magi. Bogen er en grundig fortælling om antikken, middelalderen og fortidige folks tro på alt fra besværgelser og sort magi til varulve og hekse. Bogens fokus strækker sig fra det førkristne Rom og frygten for de kristne som en slags magikere til middelalderens "Heksehammeren" og troen på dæmoner og djævlepagter.

Som både historiker og filolog har Allan A. Lund en særdeles grundig tilgang til materialet og belyser ud fra kilder, i egen oversættelse, bla. hvorledes Romerrigets beboere frygtede forhekselser, forbandelser og sammensværgelser så meget, at de forfulgte udøvere af magi retsligt og med rod i "De Tolv Tavlers Love" udmålte dødsstraf for den slags lovovertrædelser. Lund fortæller historien om Germanicus (ifølge Tacitus), hvor Germanicus' pludselige sygdom og senere død forklares ved, at han var blevet forgiftet. Lund understreger, at for datidens romere var forgiftet og forhekset én og samme ting. Fortællingen om den romerske filosof Apuleius, som anklages for at have forhekset en rig mands datter for at få del i hendes formue, introduceres også, og hans forsvarstale sættes i et filologisk og historisk perspektiv, der er meget interessant.

Gennem de konkrete eksempler og grundigt kildemateriale formidler Lund en viden om en forholdsvis lang historisk periode uden at miste den røde tråd, selvom magien og hekseriet tager forskellige former og fortællingen forskellige retninger. Fx kommer Lund tilmed omkring spøgelser og samiske shamaner.

I indledningen til "Heksehammeren" sidst i bogen forsøger Lund at besvare, "hvorfor der er flere kvindelige end mandlige hekse" ved i lange citater at genfortælle den nedladende holdning til kvinder, som forfatteren til Malleus Maleficarum (en manual til brug ved heksejagt) fremsætter. Afsnittet er noget kort, og det kunne have været ønskeligt, at citaterne blev diskuteret nærmere, men i sig selv er Henricus Institoris' argumentation underholdende latterlig for en nutidig læserskare.

Selvom fremstillingen er en populærvidenskabelig fortælling om magi, er sproget til tider en smule akademisk, hvilket gør læsningen lidt tung. Men når man lige finder rytmen, er det en fornøjelig rejse gennem fortidens forestillinger om hekse og magikere.

Køb eller bestil bogen på saxo.com


Allan A. Lund: Magi og Hekseri - Fra den romerske oldtid til og med middelalderen
Gyldendal, 304 sider
Udkommet d. 10. august, 2010
ISBN: 9-788702-082562