Flere nyheder

 
Litteratur
Kogebog for kræsenpinde

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kogebog for kræsenpinde
Ons. 1. sep. 2010Hvad har to hånddukker at gøre med madlavning? Egentlig ingenting, men netop pga. de kendte og elskede figurer Kaj og Andreas tilstedeværelse på siderne i Katrine Klinkens nye kogebog for børn, er det pludseligt utroligt nemt at få en to-årig til at interesse sig for mad og ikke mindst madlavning.

Kaj & Andrea - Kogebog er en farverig størrelse med masser af enkle, men delikate madbilleder suppleret med adskillige tegninger af Kaj og Andrea i diverse madrelaterede situationer. De fleste af retterne er nok allerede velkendte og ofte anvendte af de fleste børnefamilier. Der er masser af gode opskrifter på traditionelle børnevenlige retter som kødboller, kylling og kartoffelsuppe.

Fælles for alle opskrifter er at sundheden er vægtet højt uden at der bliver tale om fanatisk helsemad. Især giver Katrine Klinken et par gode bud på søde retter, som ikke er alt for usunde. Her er både småkager uden sukker, bagte og grillede frugter og fuldkorns fastelavnsboller.

Vi ved jo alle, at langt de fleste børn (og voksne) har en sød tand, så derfor er det jo bedre at forfine disse smagsløg og tilfredsstille dem på fornuftig vis, end helt at forbyde søde sager, så barnet siden hen vil tage revanche i kulørt slik og usunde E-numre.

Men hovedformålet med Kaj & Andrea - Kogebog handler faktisk ikke om sundhed. Det handler om at gøre børn interesserede i mad ud fra devisen om, at mad man selv har været med til at lave, vil man også være med til at spise efterfølgende. Katrine Klinken slår et slag for at lade børnene deltage aktivt i køkkenet fra de er helt små. Både for at give ungerne en forståelse af madfremstillingen og råvarerne, men også for at undgå kræsenhed.

Der er uden tvivl forskel fra barn til barn, men jeg har afprøvet bogen på min egen to-årige, og det havde en forbløffende god effekt på ham. Både at han fik serveret frugt mage til den Kaj spiser i bogen, og at han selv fik lov at putte ingredienser i en skål og røre rundt. Jeg har i hvert fald ikke tidligere oplevet ham glæde sig til at spise på samme vis. Så ideen med bogen er god, om end der godt kunne have været endnu flere opskrifter.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Katrine Klinken: Kaj & Andrea - Kogebog
Carlsen, 72 sider
Udkommet d. 1. september 2010
SBN: 9788711429150