Flere nyheder

 
Litteratur
Djævelske drabeligheder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Djævelske drabeligheder
Man. 6. sep. 2010Tom Egelands nyeste bog om albinoarkæologen Bjørn Beltø serverer oldtidskundskab og action i en skøn sammenblanding. Med udgangspunkt i et hidtil ukendt evangelium byder Egeland på menneskejagt, mysterier og en masse mord. "Lucifers Evangelium" er særdeles læseværdig og har meget at tilbyde sin læser.

Man tager en hel del figurer og hændelser fra Kristendommen, tilsætter en mandlig universitetslektor som hovedperson og lader ham blive akkompagneret af en yngre intelligent kvinde. Endvidere tilføjes en lang række mord, et hemmeligt broderskab og naturligvis en enkelt albino. Resultatet kunne blive Dan Browns verdensberømte bestseller Da Vinci Mysteriet, men det er faktisk også opskriften på norske Tom Egelands nye roman, Lucifers Evangelium, der blev kåret som årets bedste norske krimi i 2009.

I en sværm af rituelle mord og oldtidstegn forsøger den norske arkæolog Bjørn Beltø (som trofaste læsere vil kende fra Egelands tidligere bøger) at finde svaret på, om det mystiske manuskript, som hans ukrainske kollega har overladt ham, virkelig kan være Lucifers evangelium. Hele tiden åndes Beltø i nakken af et ukendt broderskab, der tilsyneladende ønsker, at Lucifers evangelium skal forblive ukendt for resten af verden. I hvert fald er alle de, der har haft viden om manuskriptet og dets indhold, blevet dræbt og efterladt nøgne i selskab med 66 brændende vokslys.

Tom Egeland breder sin fortælling meget ud. Både i det store perspektiv, hvor sagens kerne tager afsæt i begivenheder, der fandt sted flere tusind år før vor tidsregning. Men også i handlingsforløbet skaber Egeland en god dybde ved at veksle mellem fortællingen om Bjørn Beltøs rejse gennem nutidens Europa, hvor Beltø optræder som jeg-fortæller, og en historie, der finder sted i 1970'ernes Rom, hvor vi følger kidnapningen af dæmonologen Giovanni Nobiles datter fortalt i tredjeperson. Denne skiften mellem de to fortællinger giver læsningen et ekstra pift og holder læserens opmærksomhed fangen.

Med Lucifers Evangelium udfordres læserens fantasi, og man tvinges til at tænke i nye baner. Handlingen er spektakulær, og historien er fængende. Der er på ingen måde tale om et nyt Da Vinci-mysterium - Tom Egelands litterære talenter er markant anderledes end Dan Browns, og bogen her er langt mere velskrevet.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Tom Egeland: Lucifers Evangelium
Rosinante, 512 sider
ISBN: 978-87-638-1427-0