Flere nyheder

 
Udstilling
Bob Dylan på Statens Museum for Kunst

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bob Dylan på Statens Museum for Kunst
Tor. 9. sep. 2010





Musikeren Bob Dylan har malet en serie oliemalerier specielt til museet kaldet "The Brazil Series", der udstilles frem til 30/1. Men selvom Dylan har taget vigtige lektier med fra især fransk modernisme, tilfører han intet nyt, og man føler sig mildest talt ikke i sikre hænder. Kan kun anbefales dedikerede fans. (Ill.: Bob Dylan: "Favela Villa Broncos")

Det er for så vidt en sensation, at Statens Museum for Kunst har premiere på 40 malerier af Bob Dylan, malet specielt til udstillingen. Museet blev interesseret i Dylan efter at have set en række akvareller af ham. Dylan var færdig med akvarellerne, men kastede sig i stedet over akrylmaleriet og producerede billederne i en hektisk periode fra 2009-2010.

Men selvom billederne sådan set er i orden, trænger spørgsmålene og forbeholdene sig alligevel på. Ville man værdige billederne et blik, hvis de var malet af enhver anden? Nej. Er et maleri stor kunst, bare fordi det er malet af en stor kunstner? Nej, billederne er højst godkendte stiløvelser udi ekspressionisme, men tilføjer intet nyt, højst grimmere måder at sætte farver sammen på.

SMK taler selv uden om problemet og fremhæver, at Dylan altid har malet, og at det er hans glimrende evne som iagttager, der er den bærende faktor. En del af vejen har de ret, og billederne er ikke direkte elendige. Der er bare tale om 40 tvivlsomme malerier af forskellige situationer i Brasilien. Fra favelaen, fra barerne, fra gadelivet og fra naturen. Men man føler ikke, at man kommer tættere på Brasilien af den grund, og man kommer heller ikke rigtigt tættere på kunstnerens vision om at imitere Cézanne, når der males bygninger, og Matisse, når der males kvindekød.

Visse situationer og malerier rummer en vis dobbelthed og nogenlunde interessante antydninger af handlingsforløb. Hvis man havde skåret udstillingen ind til benet og udvalgt de fem bedste billeder, især The Piano, Sharpshooter, Politician, Revelations og The Argument, kunne man lettere have købt idéen om Bob Dylan som stor billedkunstner.
Som det er nu, er der alt for mange svage elementer, der ubønhørligt afsløres, når man maler på lærred. Skitserne til billederne udstilles sammen med malerierne og giver et interessant indblik i arbejdsprocessen. Men udstillingen kan ikke anbefales for andre end fans eller som en interessant advarsel om, hvad der sker, når ingen siger nej til et stort navns udfoldelser.

Bob Dylan - The Brazil Series
Udstillingen vises på Statens Museum for Kunst frem til 30. januar 2011.
Yderligere information.