Flere nyheder

 
Litteratur
Nordisk mytologi ifølge Neil Gaiman

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nordisk mytologi ifølge Neil Gaiman
Fre. 10. sep. 2010






Neil Gaiman, kendt for store science fiction-klassikere som "Coraline" og "Nobody", udkommer nu med en børnebog inspireret af nordisk mytologi. Odd er en ikke helt almindelig dreng, der begiver sig af sted for at finde ud af, hvorfor vinteren ikke ender. En kort højtlæsnings- eller selvlæsningsbog for de 8-12-årige.

Odd er en ung faderløs dreng, der bor sammen med sin mor og hendes nye mand og hans børn i en lille norsk bygd i vikingetiden. Odd er mærkelig og ikke specielt heldig. Hans far er død noget tid forinden under et plyndringstogt. Da Odd føler, at han skal bevise sit værd med en økse, kommer han så meget til skade med sit ben, at det for altid forbliver forkrøblet.

Et år synes vinteren at fortsætte i det uendelige:
"Vinteren blev hængende som en invalid, der nægter at dø. Dag efter grå dag var isen stadig hård; verden blev ved med at være uvenlig og kold."

Odd får til sidst nok af rodfrugter, saltfisk og slagsmål i landsbyens store hal, og han begiver sig ud i skoven til sin fars gamle brændehuggerskur. I skoven møder han en udspekuleret ræv, en kolossal brun bjørn og en enøjet ørn.

Dyrene er forvandlede guder fra Asgård. Asgård er blevet narret fra aserne af en frostjætte. Frostjætter elsker vinteren - de er vinteren, og så længe de har Asgård, er det permanent vinter i menneskenes verden.
Snart er Odd og dyrene på vej til Asgård for at vinde gudernes bolig tilbage, men først skal de finde regnbuebroen Bifrost.

Illustrationerne af Brett Helquist er klart et plus for fortællingen, og man får lyst til at se flere af dem. De sort-hvide stregtegninger er tegnet med tætte, tynde og levende streger og med et fint øje for detaljerne. Det er helt klart en historie, der også ville gøre sig godt som tegneserie. En middel anmeldelse af en måske lidt kort historie, og hvor tegningerne giver en ekstra stjerne.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Neil Gaiman: Odd & frostjætterne
Illustrationer: Brett Helquist
Høst og Søn, 85 sider
ISBN: 9788763814881