Flere nyheder

 
Litteratur
Tidsrejse for fantaster og fysikinteresserede

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tidsrejse for fantaster og fysikinteresserede
Tir. 5. okt. 2010

Får de hinanden til sidst? Ib Michaels hovedpersoner skal sammen med læseren en masse igennem, før svaret gives. Med forlæg som Lewis Carroll, Dante Alighieri og græsk mytologi placerer "Orbit" sig forsøgsvist blandt de allerstørste historiefortællere. Et sammenligningsgrundlag lige i overkanten, men "Orbit" er læseværdig for de største fantaster og fysikinteresserede..

Ib Michael tager os endnu engang på rejse gennem tid og rum. Romanen Orbit vender så at sige "tilbage til rødderne" fra 1980'er-bøgerne, og denne gang er det modsætningen mellem dødsriget og dagligdagen, Cuba og Washington D.C samt naturligvis klassikeren mand vs. kvinde, der underlægges en litterær undersøgelse.

At være i "orbit" betyder at kunne anvende egenskaben til at krydse paralleluniverser; en tanke der lægger sig i forlængelse af nyere fysiks såkaldte dynamiske systemer, der blandt andet bruges til at forklare kaosteorien med. Pointen er, at dynamikken er deterministisk - og det er en vigtig pointe, fordi hele historiens præmis er, at kærligheden overvinder alt.

I det indledende øjeblik vores to hovedpersoner mødes, er deres skæbner altså beseglede i kærlighedens navn, men vejen til at realisere den kærlighed er lang og fantasifuld. Ib Michael har valgt en ressourcestærk adoptivasiat og en samspilsramt rockertype som rejseguider, og de to - Christina og Ronnie - tager på opdagelse og undersøgelse med artefakterne sølvspatel og guldfløjte, så de kan komme omkring. Hver især kæmper de med deres indre spøgelser og dæmoner: Christina med søgen efter et dødt barn og Ronnie med bandekrig.

Det er en omsiggribende tour de force, læseren skal igennem. Og ingen tvivl om, at forfatteren selv har ladet sig gribe så meget af tidsrejser og fantastiske greb, at læseren har vanskeligt ved at følge tråden. Men har man først givet slip og erkendt, at man hverken kan eller skal kontrollere rejsen, kan man læne sig tilbage og nyde turen; sprogligt er vores helt egen Ib Michael jo som altid uovertruffen. En dansk roman tænkt og skrevet på modersmålet er altid at foretrække frem for en dårlig oversættelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ib Michael: Orbit
Gyldendal, 392 sider
ISBN: 9788702100389
Omslag: Poul Lange