Flere nyheder

 
Litteratur
Små og store livs-eksplosioner

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Små og store livs-eksplosioner
Tir. 5. okt. 2010



Morten Søndergaards nyeste bog, "Processen og det halve kongerige", er en smuk og sansemættet fortælling om hverdagslivet. En fortælling, der udfolder sig som et flow af små og store tanker, følelser og sansninger. Som små glimt af livseksplosioner - i køkkenet og soveværelset - og i det uendelige verdensrum.

"Solens fotoner rammer jorden med små livseksplosioner. Livet eksploderer og eksploderer, indtil det dør, nærmest for at glatte sit overmod ud. I min hjerne omdannes solens lys til tanker om solen, dens forvandling og forvaltning af foreløbigt liv, så nu må jeg hellere snart gå ud i køkkenet og vaske gryden med fisk fra i går op, den er begyndt at lugte. I går hørte jeg en fugl, en lille fejl i vintermørket, men det var nok, jeg fik sommeren igen og blev glad."

Ovenstående citat er et eksempel på præcis det, der er så interessant og forførende ved Morten Søndergaard. Midt i et univers bestående af sanselig hverdagsrealisme dukker "livet" pludselig op. Livet som en gåde, livet som en kraft. Livet som tilstedeværelse. Verdens uendelige kosmos midt i opvasken, store eksistentielle spørgsmål på vej ud af døren.
Det er ikke hvem som helst, der kan rumme så store tanker i så lille en verden, og man skal passe på, for det kan hurtigt gå galt. Meget få danske forfattere mestrer kunsten. Naja Marie Aidt er et oplagt eksempel på én, der kan, og netop derfor har hun velfortjent fået store litterære priser. Morten Søndergaard kan tydeligvis også. Han klarer skærene med en overbevisende elegance.

To gange har Morten Søndergaard været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Spørgsmålet er, om det ikke er ved at være på tide, at han får den. Processen og det halve kongerige er et smukt og poetisk mesterværk, der vil stråle i erindringen i lang tid efter endt læsning. Det er hverdagsnær prosa med et fuldstændig overvældende, hæsblæsende flow og en smittende vital energi.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Morten Søndergaard: Processen og det halve kongerige
Gyldendal, 96 sider
ISBN 978-87-02-10053-2